Macbook'ta UYAP Döküman Editörü Kullanmak - Durmuş Cevlan - Sevdalım Hayat
Macbook'ta UYAP Döküman Editörü Kullanmak - Durmuş Cevlan

Macbook'ta UYAP Döküman Editörü Kullanmak - Durmuş Cevlan

Paylaş


Güncelleme (30.01.2018): Mac İçin UYAP Editör Uygulaması Yayında! ilişkili yazıyı okumak için tıklayınız.

Macbook kullanmak isteyen pek çok meslektaşım, MAC os X'te UYAP doküman editörü çalışmadığından Windows tabanlı bilgisayarlı tercih etmek zorunda kaldığından bahsetmiştir. Ben de uzun zamandır MacBook kullanan biri olarak UYAP Döküman Editörü programını kullanamadığım için bu konuda sürekli birlikte çalıştığım arkadaşlarımdan yardım istemek zorunda kalmışımdır. Eski iş yerimden ayrıldıktan sonra etrafımda hiç Windows bilgisayar kalmadığından UYAP Doküman Editörü kullanabilmem için bu sorunu aşmam gerekiyordu, aştım. Aşağıda MacBook'ta (MAC os X) Uyap Döküman Editörü kullanarak UDF dökümanlarınızı nasıl açıp elektronik olarak imzalayabilirsiniz açıklayacağım.

İhtiyaç Listesi:
2- Windows 7, 8 veya 10 DVD ISO İmajı
3- MacBook'unuzda en az 10 - 15 GB yer.
4- Mobil İmza (USB Token deneme şansım olmadı, çalışıp çalışmayacağını bilmiyorum)

Açıklama:
Aslında yapacağımız işlem, Mac os X işletim sisteminin içine sanal bir Windows bilgisayar kurmak. Virtual Box size, işlemcisini, ramini, disk hafızasını, ekran kartı özelliklerini kendiniz belirleyebileceğiniz bir sanal bilgisayar oluşturma imkanı tanıyor. Bir tuş ile bu bilgisayarı açıp sanal bir Windows bilgisayara erişiyorsunuz. Onun içine de Uyap Döküman Editörü kuruyorsunuz. Konu bu kadar basit.

1- Yukarıdaki linkte " OS X hosts" için Virtual Box'un en güncel sürümünü indirip Mac bilgisayarınıza kurunuz.

2- İnternetten Windows 7, 8 veya 10 DVD ISO İmajı indiriniz. Pek çok sitede bunu bulabilirsiniz. Eğer önceden kullandığınız bilgisayarlarınızdan kalan bir lisans anahtarınız var ise veya salt bu iş için yeni bir tane satın almışsanız Microsoft'un kendi sitesinden bile ISO imaj dosyasını indirebilirsiniz. Bu pek çok siteden indirilebilmekte, aktivasyon işlemleri daha sonra yapılabilmektedir. Ben evdeki eski bilgisayarın (Win 7) lisans anahtarını kullanarak bunu yaptım. Kurulum işleminden sonra Windowsu orijinal bir lisans anahtarı ile aktive etmenizi tavsiye ediyorum. Eğer etrafınızda Windows laptoplar var ise bunların lisans anahtarları genellikle bir kaç bilgisayara kurulumu desteklediği için çok zorluk yaşamayacağınızı düşünüyorum. Bir avukat olarak crack yöntemlerini kullanmamanızı önermek durumundayım :). Kolaylık olması açısından benim kullandığım Windows 7 ISO İmaj linkini burada paylaşıyorum. Kolaya kaçıp bunu indirebilirsiniz, ama lisans anahtarı, aktivasyon meselesini kendiniz halletmelisiniz.

3- Şimdi MacBook'unuza kurduğunuz Virtual Box programını çalıştırıp "Yeni" sekmesinden yeni bir sanal bilgisayar oluşturmalısınız. İndirdiğiniz sürüme uygun Windows sistem seçiminizi yapıp ileri ileri diyerek sanal bilgisayar oluşturma işlemini başlatınız. Bu aşamada Bellek Boyutu'nu bırakın program belirlesin siz dokunmayınız > Karşınıza çıkan pencerede "Şimdi sanal bir sabit disk oluştur" yazacak bunu seçip ilerleyiniz > Tür olarak "VDI" seçiniz ilerleyiniz  > Disk türü olarak "Değişken olarak ayrılan" seçeneğini işaretleyiniz > Karşınıza çıkacak pencerede disk boyutunu "10 GB" (yeriniz varsa belki biraz daha fazla) olarak belirleyiniz. Böylelikle sanal bilgisayarınızı kurmuş oldunuz. Kurduğunuz sanal bilgisayarı seçip yeşil "Başlat" butonuna tıklayarak sanal bilgisayarınızı çalıştırınız. Sanal bilgisayarınız tıpkı gerçek bir bilgisayar gibi çalışmaya başlayacak ancak ilk açılışta sizden sanal bir CD'yi işaret etmenizi isteyecektir. İşte bu CD, yukarıda bahsettiğim ISO imajıdır. Bu aşamada indirdiğiniz ISO imajını seçmeniz ve ilerlemeniz gerekmektedir. Bunu yaptığınızda tıpkı Windows tabanlı bir bilgisayara format atıyormuşsunuz gibi Windows'un kurulmaya başladığını göreceksiniz.










4- Windows 7'nin bir bilgisayara nasıl kurulacağını internette pek çok kaynaktan bulabilirsiniz. Bir şekilde Windows 7'yi Virtual Box içine kurduktan sonra ekran çözünürlüğünü tıpkı Laptop'taki Windows bilgisayarınızda olduğu gibi değiştirebilirsiniz. Geriye uyap doküman editörünü kurmak ve kullanmak kalıyor.

5-Bu sistemi USB token ile denemek isterseniz USB'yi bilgisayarınıza taktıktan sonra Toolbar'dan > Devices kısmında > USB sekmesi altından uyap tokenızı seçip sanal makinenize takınız ve deneyiniz. Ben denedim çalışmadı :) Gerekli sürücüler Mac için mevcut olmadığından çalışmamış olabilir. Ancak ben mobil imza kullandım, çalıştı. Mobil imza ile doküman imzalayıp, Uyap'tan sundum sorun çıkmadı. Mobil imza kullanmanızı tavsiye ediyorum.

İyi çalışmalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder