Antonio Skarmeta/Gökkuşağı Günleri - Sevdalım Hayat
Antonio Skarmeta/Gökkuşağı Günleri

Antonio Skarmeta/Gökkuşağı Günleri

Paylaş

Antonio Skarmeta- Gökkuşağı Günleri

1988 yılında Şili'de bir halk oylaması. Diktatör Augusto Pinochet, onlarca parçaya bölünmüş muhalefet gruplarına bir ders vermek adına göreve devam edip etmemesine yönelik bir referandum düzenlemeye karar verir. Amacı muhalif gruplara karşı güç gösterisi yapmak ve Batı'nın cılız da olsa dile gelen demokratikleşme taleplerine karşı halk desteğini öne sürmektir.

Bu nedenle 1973'ten beri diktatörlükle yönetilen ülkede referandumda özgür bir seçim ortamı olacağı vaat edilir. Pinochet kendine o kadar güvenmektedir ki Pinochet'e hayır diyen taraflar kampanya dahi düzenleyebilecektir.

Pinochet'e karşı ilk defa bir zafer ihtimali gören birbirinden farklı 16 muhalif grup bir araya gelir ve ortak bir kampanya düzenlemeye karar verirler. Öyle bir kampanya yapılmalıdır ki umutsuzluk girdabında kaybolmuş eski kuşakları da siyasetten uzak oy kullanmayı düşünmeyen genç kuşağı da sandığa sürüklemeli ve Şili'nin Allende ile kül olan umutlarını tekrardan alevlendirmelidir.

Evet kampanyasını düzenlemesi için İçişleri bakanı sol görüşlü reklamcı Bettini'ye teklif sunmuştur. Bu tekliften sadece saatler sonra Hayır kampanyası için de Bettini'ye teklif sunulur. Bettini hem reddettiği Pinochet rejiminin baskısına direnmeli hem de 16 farklı fraksiyondan oluşan Hayır grubunu temsilen bir slogan ve afiş bulmalıdır.

Hayır kampanyası ile Allende'nin darbeyle devrilmesinden sonra Şili halkı ilk defa gökyüzüne umutla bakmaya başlamıştır. Yıllardır ölenlerin, kaybolanların arkasından gözyaşı döken halk bu kez korkmadan HAYIR diyecek ve bir diktatörü daha tarihin çöplüğüne atmak için adım atacaktır:

"Hayır, değerli mücevherim, 
denizimde dalga, 
gökyüzünde bulut, 
şarkı söyleyen ateş.
Hayır, benim güzel sevgilim, 
Gözlerinde kor, 
düşlerimde kar,
şarabımda sıradağlar. 
Başka bir şey söyleme sakın,
Öyle fazla ki kelimeler, 
Sen sadece "hayır" de yeter. 
Birleşelim öte yanda. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder