Benazir Bhutto- Doğu'nun Kızı - Sevdalım Hayat
Benazir Bhutto- Doğu'nun Kızı

Benazir Bhutto- Doğu'nun Kızı

Paylaş

General Ziya ül Hak, 1977'de Pakistan Eski Devlet Başkanı Zülfikar Ali Bhutto'yu astırdığında bu aileden tamamen kurtulduğunu düşünmüştü belki de. Ama uzun ve çetrefilli bir siyasi mücadeleye atılan Benazir Bhutto bu rahatlamanın kısa süreli olacağını gösterdi.

Babasının siyasi mirasını devraldı, ailesi ve partisi ile birlikte adım adım gezilmedik yer bırakmadı. Müslüman bir ülkede "kadın başına" bir diktatöre karşı mücadele yürüttü. Bu mücadele sırasında iki kardeşi öldürüldü, kendisi ve ailesi pek çok saldırıdan tesadüf eseri kurtuldu. Halk da gözünü karartmıştı artık, sokaklardaydılar, eylemler düzenliyor askeri rejimi protesto ediyorlardı.

"Müslüman" kimliği ağır basan radikal bir ülkede bağımsız kadın karakter yaratmaya çalışan, Pakistan Halk Partisi ile ülkede esmeye başlayan sosyalizm rüzgarını diktatörlükten kurtulmak için kullanmak isteyen Bhutto, bu çabalarını gözden düşürebilecek iddialar ile görevden alındı: Yolsuzluk. İki kez üstlendiği Başbakanlık görevinden yolsuzluk suçlamaları ile uzaklaştırıldı. İkinci kez görevden alınması sonrasında Dubai'ye sürgüne gitti. Bu sürgünde Doğu'nun Kızı adıyla (Daughter of East) basılacak otobiyografisini yazmaya başladı. Bhutto kitabını 2007 yılının sonlarına doğru bitirdi. Kitabını bitirdikten bir kaç ay sonra da sürgünden geri döndü. Ülkesinde Pakistan'daydı tekrardan ancak kavuşma uzun sürmedi. Radikaller bir kez daha sahnedeydi. 27 Aralık 2007 yılında babasının idam edildiği meydanda destekçileri ile buluşmaya giden lider Taliban tarafından üstlenilen bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybetti.

Sürgünde yazdığı bu kitapta Bhutto'nun babasının siyasi mücadelesinden kendi siyasi mücadelesine Pakistan'ın 40 yıllık siyasi tarihini okuyabileceksiniz. İyi okumalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder