Gracias Mi Camarada (Teşekkürler Yoldaş) - Hande Çiğdemoğlu - Sevdalım Hayat
Gracias Mi Camarada  (Teşekkürler Yoldaş) - Hande Çiğdemoğlu

Gracias Mi Camarada (Teşekkürler Yoldaş) - Hande Çiğdemoğlu

Paylaş

Gracias Mi Camarada
Teşekkürler Yoldaş



Hayatın dayanıklılığınızı acımazsızca test ettiği dönemleriniz olur. Böyle zamanlarda tüm zorluklar yanlarına kötü tesadüfleri de alıp koşturarak ve art arda gelir. Ne fenadır ki iyilik ve kötülüğün savaşında hep kötülük açık ara öndedir. Bilip bilmediğiniz tüm teknikleri kullanarak tüm gücünüzle dövüşürsünüz. Sizinkiler ekseriyetle havaya gitse de karşıdan gelen yumruklar genelde en yumuşak yerlerinize gömülür. Düşüp düşüp kalkarsınız. “Bir kez daha düşmeye dayanamam.” dediğiniz her defasında daha fena kapaklanırsınız yere. Sonunda öyle bir an gelir ki, zarar görmemek ve mücadeleye devam edebilmek için etrafınıza görünmez bir zırh örersiniz. İşe yarar da. Daha az sever, daha az önemser, daha az düşünür, böylelikle daha az incinirsiniz. Ama bir şeyler de eksiktir. Soluğu nefes borusu ile değil yürek kanalı ile alan insanlar için bu durum tarif edilemez bir karanlık, boğuculuk ve tam anlamıyla huzursuzluk girdabına yol açar.

Böyle zamanlarda şanslı olanlar, canhıraş yüzdükleri derinlerden çıkıp bir parça nefeslenmek üzere onu yüzeye taşıyacak bir araçla karşılaşırlar. Bu, bazen bir kitap, bir insan, bir film olurken bazen de yaşadığınız toprakların binlerce mil uzağındaki bir coğrafyada yaratılmış müziktir.

De Usuahia A la Quiaca. Birkaç enstrümanla icra edilmiş yerel ezgileri içinde barındıran muhteşem bir müzik parçasıdır. “Ushuai'den La Quiaca'ya” anlamını taşır. Ki Ushuaia, insan nüfusunun güney yarımkürede yaşadığı en son nokta, La Quiaca ise Arjantin'de bir şehirdir. 2004 yılında çekilen Diarios de Motocicleta (Motosiklet Günlüğü) adlı film için Arjantinli müzisyen Gustavo Alfredo Santaolalla’nın hazırladığı albümdeki en güzel parçalardan biridir. Ernesto Che Guevara'nın eski bir motosikletle güney Amerika'yı turladığı günlerini anlatan film hüzünlü, dokunaklı, yine de cesur ve yerine yerleşmiş bir umudu taşıyan bu müzikle biter. De Usuahia A la Quiaca.


*
Filmi izlemeden önce tanıştığım bu şarkı, umarsız bir çukurun içinde boğulmak üzereyken bana uzanan bir yardım eli gibiydi. Can havliyle yakaladığım o eli hiç bırakmadım. Çünkü üzerinden yıllar geçse de gücümün azaldığı, umutsuzluğa kapıldığım ve yorgunluktan bitap düştüğüm her an içinde bulunduğum karanlıktan beni çekip çıkaracağına emindim. Sonrasında ise küskünlüğü bir tarafa bırakıp tüm zorluklara direnerek, ne olursa olsun pes etmeyerek, hayal kurmaktan hiç vazgeçmeyerek ve aşkın kudretiyle donanıp hayata gülümseyerek öç aldım hayattan. Onunla her defasında gülümsedim, arkama yaslandım ve huzurun derin kokusunu içime çektim.

Şansla arası bozuk olan insanların minnet duyguları diğerlerine göre daha fazladır. Zira hayatlarında şansın kapılarını bir ya da birkaç çalmışlığı vardır. Kapımı çalan ve hiç gitmemecesine içeri giren yoldaşa sonsuz minnetle…


Hande Çiğdemoğlu




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder