Avukatlara Teknolojik Tavsiyeler - Durmuş Cevlan - Sevdalım Hayat
Avukatlara Teknolojik Tavsiyeler - Durmuş Cevlan

Avukatlara Teknolojik Tavsiyeler - Durmuş Cevlan

Paylaş
Avukatlara Teknolojik Tavsiyeler

Avukatların teknoloji ile arasının iyi olduğuna çok az tanık oldum. Bilgisayar çağını kaçırmış üstatlar zaten konunun tamamen dışında :) Orta yaş, bilgisayarda metin yazabilmeyi yeterli görüyor. Yeni nesil ise genellikle iletişim için e-mail uygulamalarını tercih ediyor; ihtiyaca bağlı olarak dava ve icra takip programlarını kullanabiliyor. İçtihat programlarının faydalı olduğuna şüphe yok ve avukatlar arasında kullanım oranı çok yüksek. UYAP sisteminin avukatlara çok ciddi kolaylıklar sunduğu aşikar olmasına rağmen pek çok avukat bu sistemi tüm özellikleri ile birlikte kullanmıyor. UYAP döküman editörünün ve E-imza çubuğunun işlevsel hale gelmesi için biraz emek harcamak gerektiği malum. Ancak bu süreçte 444 22 76 numaralı baro yardım hattından hizmet alarak teknik aksaklıkları gidermek mümkün. Tavsiyelerimi sıralamaya başlamadan önce UYAP kullanımının artık bir tavsiye değil zorunluluk olabileceğini belirtmek isterim. Her avukat, en azından döküman editörü ile dilekçe yazmak, elektronik olarak imzalamak, bunu dosyaya online sunmak ve dosya safahatlarını UYAP'tan takip edebilmek ehliyetine sahip olmalı. UYAP'a dair diğer tavsiyelerim:

1- Mobil imza kullanmak işinizi çok kolaylaştırır.

Öncelikle E-İmza çubuklarının yapabildiği her şeyi mobil imzanın da yapabildiğini belirtmek isterim. Yani mobil imza ile doküman editöründe yazdığınız dilekçeleri elektronik olarak imzalayabilir ve bunları dosyasına online sunabilirsiniz. UYAP sistemine cep telefonu ile bağlanmak ve hatta örneğin tanık ücretini cep telefonundan ödemek mobil imza ile mümkün. Üstelik mobil imza oldukça ucuz. Hem usb elektronik imza çubuğu hem de mobil imza kullanıcısı olmanız mümkün.

2- Uyap ödeme sistemini kullanmak sizi, katibinizi ve stajyerinizi vezne sırası beklemekten kurtarır.

UYAP'tan her türlü ödemeyi yapmak mümkün. Örneğin dosyaya 500.000 TL tutarında nakit teminat yatırmanız gerekiyorsa bu işlem UYAP'tan 2 dakikada halledilebiliyor. Para müvekkilinizden sizin banka hesabınıza (şu an için Vakıfbank) geliyor; siz de UYAP'tan teminat seçeneğini işaretleyerek teminat yatırma işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Diğer türlü bu işlem hem uzun sürüyor hem de yüksek meblağ para insanı tedirgin ediyor. UYAP en yüksek meblağlı işlemler için olduğu kadar en düşük meblağlı işlemler için de kolaylık sağlıyor. Uyap'tan vekaletname sunduğunuzda adliyeye gidip harç yatırmak ve büronuzda hazırda yoksa baro pulu almak derdinden kurtuluyorsunuz. Bu sebeple tavsiyem, UYAP'ın anlaşmalı olduğu bankadan açtıracağınız hesabınızı UYAP'a entegre ederek bu kolaylıklardan faydalanmanız. Elbette barokart ile işlem yapmak da mümkün ancak meblağ büyüdükçe barokartın işlevselliği azalıyor.

3- Uyap'tan dava açın. İcra takibi başlatın (?)

UYAP'tan dava açmayı öğrenmekte fayda var. Son günü olan bir davayı açmanız gerektiğini saat 16:00'da fark ettiğinizde tek kurtarıcınız UYAP. Avukatlar, bilhassa dava açarken ya aksilik olursa diye çekiniyorlar. Evet bu teknik olarak mümkün ancak davayı son güne bırakmadıkça UYAP'ta yaşayabileceğiniz sorunları aşabileceğiniz kanaatindeyim. Sanırım bugüne dek 100'den fazla dava açtım, sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. Hatta, yarım milyon harç yatırmam gereken bir davayı salt o parayı taşımak istemediğim için UYAP'tan açtığımı hatırlıyorum. En azından delil tespiti, icra şikayeti tarzındaki ufak davalarınızı UYAP üzerinden açmaya başlayabilirsiniz. UYAP üzerinden icra takibi başlatmak da mümkün ancak tüm takip türleri desteklenmiyor. İtiraf etmeliyim icra takibi başlatmak çok daha karmaşık, pek kullanıldığını düşünmüyorum.

4- Microsoft Word'de yazdığınız dilekçeyi Uyap Döküman Editörüne RTF uzantısı ile taşıyın.

Uyap döküman editörünün en can sıkıcı eksikliği, Word'de yazılan döküman kopyalanıp UYAP döküman editörüne yapıştırıldığında biçimlendirme özelliklerinin kaybolması. Bunu en aza indiren seçenek ise Word'de farklı kaydet deyip RTF / zengin metin biçimini seçmek ve kaydettiğiniz bu belgeyi UYAP doküman editöründe açmak. Tabi sonrasında UDF olarak kaydetmek ve imzalamak gerekiyor. Uyap hakkında aklıma gelen tavsiyeler bunlar. Bir sonraki yazımda ücretsiz ve alternatif dava takip yazılımı seçeneklerinden, mail sistemlerinden, ofis muhasebe çözümlerinden bahsedeceğim. 

 Av. Durmuş CEVLAN  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder