Sinefil / Film Önerisi - "Savcı, Avukat, Baba ve Oğul" - Sevdalım Hayat
Sinefil / Film Önerisi - "Savcı, Avukat, Baba ve Oğul"

Sinefil / Film Önerisi - "Savcı, Avukat, Baba ve Oğul"

Paylaş

Orjinal adı "The Prosecutor, The Defender, The Father & His Son" olan film 6'ncısı düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivalinde gösterime girdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yargılanan bir öğretmenin savunmasını üstlenen bir avukat ile öğretmenin Boşnak'ları katleden bir Sırp komutanı olduğunu iddia eden bir savcı arasında başlayan mücadele, en sonunda bizi adalet her zaman gerçekler üzerinden mi sağlanır sorusunu sormak zorunda bırakıyor.

Savcı'nın tüm iddialarının dayanağı bir tanık, 20'li yaşlarında Boşnak asıllı bir gençtir. Öğretmenin esasında komutanları olduğunu, onun komutası altında köyler bastıklarını, Boşnak'lara tecavüz edip öldürdüklerini söylemektedir. Gencin yalan söylemesi için bir neden yoktur, nihayetinde kendisi de hapistedir. Avukat müvekkili ile aynı dili konuşamamakta, aslında bir şekilde onun suçlu olduğunu hissetmekte ama yine de müvekkilini kurtarmak için çabalamaktadır. Bunun için Bosna'ya kadar gidebilecektir.

Savaş sırasında kaybolan oğullarını arayan Hristiyan bir baba ile Müslüman bir anne esasında medeni dünyanın en zalim yüzünü gösterdiği Bosna'da yaşanan dramın bir yansıması... Her ne kadar filmde Bosna soykırımına yönelik Batı'nın ikiyüzlü tavrına doğrudan yer verilmese de esasında yargılama sürecince bu ikiyüzlülüğe yönelik mesajları okumak mümkün.

"Böyle kalır sanma devran" der iyi seyirler dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder