Genç Avukatlara Mesleki Tavsiyeler - Sevdalım Hayat
Genç Avukatlara Mesleki Tavsiyeler

Genç Avukatlara Mesleki Tavsiyeler

Paylaş
Aklıma geldikçe derlediğim bazı tavsiyeleri genç meslektaşlarla paylaşmak isterim...

1- İş davalarında karar düzeltme yoktur.
2- Yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunulduğunda mutlaka harç da yatırılmalıdır
3- Bir bedel ödemeye mahkum edilen davalının temyiz talebinde tehir-i icra talep edilecek ise bu temyiz dilekçesi ile birlikte talep edilmelidir.
4- İcra mahkemesi kararları hakkında mehil vesikası ve tehiri icra kararı verilmemektedir.
5-Danıştay’da veya idari mahkemelerde dava açılması dava edilen idari işlemin yürütülmesini durdurmaz.
6- Vergi mahkemelerinde dava açılması, tarh edilen vergi ve bunların zam ve cezalarının dava konusu edilen bölümünün tahsil işlemlerini durdurur.
7- İhtarname çekmeden önce muhatabın son adresinin ticaret sicili gazetesinden mutlaka kontrol edilmelidir.
8- Vekaletin kötüye kullanılması iddiasına dayanan talepler zamanaşımına tabi değildir.
9-Cevap dilekçesi verildikten sonra cevap süresi dolmamış olsa bile ilk itirazlar ileri sürülemez.
10- Dava açılmadan once ihtiyati tedbir isteyen ihtiyati tedbir karari verildigi tarihten bir hafta icinde kararin uygulanmasini istemek zorundadir aksi halde tedbir karari kendiliginden kalkar.
11- 9 günlük bayram tatillerinde verilen idari izinlerde (ki bu günler genellikle pazartesi yahut cumaya denk gelir) yargılama süreleri işlemeye devam etmektedir.
12-5510 sayılı Kanun’dan doğan uyuşmazlıklarda genellikle İş Mahkemeleri görevli olabileceğini unutmayınız. Bu Kanuna dayanan SGK işlemlerinin iptali talepli davalar, kural olarak idari yargıda değil, iş mahkemelerinde görülür.
13-Kambiyo senetlerine mahsus icra takibinde borca itiraz, İcra Mahkemelerine tebliğden itibaren 5 gün içinde yapılır.
14- Danıştay’ın temyiz aşamasında yürütmenin durdurulması talebi ile ilgili verdiği kararlara itiraz edilemez.
15- Bir avukat başka bir avukata karşı asil veya vekil sıfatıyla takip edeceği davayı, kendi barosuna yazıyla bildirmelidir.
16-Kefilin ceza koşulundan sorumlu olacağına ilişkin anlaşmalar kesin olarak hükümsüzdür.
17- Geçici yürütmenin durdurulması kararlarına (savunma alınmasından / keşif yapılıp bilirkişi raporu alınmasından sonra yeniden karar verilinceye dek yürütmenin durdurulması kararları gibi) yapılan itirazlar reddedilmektedir.
18- İcra mahkemesi kararları genel mahkemeler nezdinde kesin hüküm teşkil etmezken, başka icra mahkemesi nezdinde kesin hüküm teşkil eder.
19-Mehil vesikası almak için yatırılacak teminat miktarı belirlenirken; talep edilen mehil süresi de bu hesaba dahil edilmeli ve teminat bu tutar üzerinden yatırılmalıdır. (Örneğin; 90 günlük mehil süresi talep ederken kapak hesabının 90 gün sonrası için hesaplanması gerekmektedir.)
20- İstinabe yoluyla tanık dinletirken, tanık ücreti Mal Müdürlüğü’ne yatırılır.
21-İstinabe yoluyla tanık dinletirken, Mahkeme’ye masrafların tamamının tarafınızca karşılanacağına ilişkin taahhütname sunulması gerekmektedir.
22-Temyiz dilekçesinde murafaa talep edilmezse, daha sonrasında yapılacak talepler reddedilmektedir.
23- İtirazın kaldırılması talebi reddedilen alacaklının İİK madde 68/son uyarınca tazminata mahkum edilmesi için, davanın esasa ilişkin sebeplerle reddedilmesi ve borçlunun davanın herhangi bir aşamasında tazminat talep etmesi gerekli ve yeterlidir. Ayrıca alacaklının kötü niyetli olup olmaması şartı aranmaz.
24-Kanunlarda aksi öngörülmedikçe idari para cezalarının iptali 15 günlük süre içinde Sulh Ceza Mahkemesinde dava konusu edilmektedir. İkilemde kalındığında idari yargı merciilerinde dava açmaya karar verseniz bile en azından 15 gün içerisinde dava açmayı tercih edebilirsiniz. İdari yargı görevli olduğunu düşünmezse dosyayı Sulh Ceza Mahkemesine göndermek üzere görevsizlik kararı verecektir.

Av. Durmuş CEVLAN


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder