Sinefil / Film Önerisi - "71" - Sevdalım Hayat
Sinefil / Film Önerisi - "71"

Sinefil / Film Önerisi - "71"

Paylaş

Yıl 1971, İngiltere'de bir asker. Yurt dışına gönderilmeyi beklerken yurt içine İrlanda'ya "başbelası" Belfast'a gönderilir. Bu ana kadar gayet sakin ilerleyen İngiliz filmimiz bir anda gerilim ve macera türünde ilerlemeye başlar. 

Bir yanda IRA bir yanda İngiliz ordusu bir yanda İngiltere'nin Jitem'i MRF (Military Reaction Force) diğer yanda kendi içerisinde ayrılmış iç savaş halindeki İrlandalılar ve tüm bu karmaşanın, gizli hesapların ortasında bir İngiliz askeri. Orantısız güç kullanan İngiliz ordusuna karşı dayak yemekten de öldürülmekten de bıkmış artık yeter diyen İrlandalılar, mücadeleyi şiddete meyledip farklı bir noktaya taşıyan IRA'ya destek olmak zorundadır. Yoksa hain damgası ile öldürülebilir. Askerler sempati beslemeksizin karşı koyan herkesi gözaltına almak, direnenleri dövmek zorundadır. Aksi halde kendi hayatlarının tehlikede olacağı öğretilmiş, haklılık payı olan bir korku. 

Bazı hikayeler eksik kalmış, "neden" sorusuna cevap verilmemiş ama bu sizi rahatsız edecek boyutta değil zira "güç savaşı" kelimesi yeterli geliyor. Askeri düzene de gizli servis işleyişine de daha çok göndermede bulunabilir, eleştirebilirdi belki, yine de ufak dokunuşlar da kararında. Bitmek bilmeyen iktidar savaşlarına yetti yahu denilen bu dünyada geçmiş zaman anılarına dön bir bak dediyseniz kendinize keyifle seyirlik bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder