Sinefil / Film Önerisi - Great Debaters - Sevdalım Hayat
Sinefil / Film Önerisi - Great Debaters

Sinefil / Film Önerisi - Great Debaters

Paylaş
Great Debaters
Melvin Tolson'un gerçek hayat hikayesinden esinlenen filmimiz insanlığın daha da ileri gitmesini beklediğimiz şu zamanlarda dahi siyahilerin ve diğer tüm "yabancı"ların hala yoğun baskı altında olduğu Teksas'ta geçiyor. 1930'lu yıllarda Tolson öğretmenlik yapmakta olduğu Wiley Kolejinde bir münazara takımı kurar. Diğer okullarla karşılaşmalardan galibiyetle ayrılan Wiley münazara takımı sonunda finale kalır ve Harward münazara takımına rakip olur.

Finale giden yolda her türlü baskıya ve hakarete maruz kalan takım sadece kazanmak için değil ama şahit olduğu ırkçı şiddete karşı çıkmak için de sivil itaatsizliği savunmak zorunda kalacaktır. "An Unjust Law is No Law At All" (Adil olmayan kanun artık kanun değildir) diyerek adil olmayan kanunlara karşı çıkacaklarını deklare eden siyahiler için uzun ve çileli bir yolda direnişe ilk adım atılmıştır artık.

Amerika'nın kara kaplı defterinde pek çok kanlı sayfa yer alsa da bu kanlı sayfaların son bulması adına mücadele eden ve direnişleri ile insan hakları mücadelesine meşale yakan kahramanların olması, yaşanan her katliamın bir başka direnişe yol açması gözlerin çakmak çakmak umutla yanmasına neden oluyor. Bu mücadele hikayelerini sık görmenin mümkün olmadığı Hollywood sinema dünyasında Denzel Washington yine harika bir oyunculuk ile Tolson'u tarihin tozlu sayfalarından çıkarıp sivil itaatsizlik kavramını sorgulamamıza yardım ediyor.

İyi seyirler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder