Ayaan Hirsi Ali - Kafir - Sevdalım Hayat
Ayaan Hirsi Ali - Kafir

Ayaan Hirsi Ali - Kafir

Paylaş


Somali'de, kadının adının olmadığı, dinin ve geleneğin kadına acı çektirmek için kol kola yürüdüğü bir coğrafyada doğan Ayaan daha küçük yaşlarda hem dinsel hem de geleneksel emirlere karşı gelmeye başlasa da bu başkaldırı ancak yıllarca yürünülen çileli bir yoldan sonra başarıya ulaşabildi.


Bu çileli yolda pek çok acı ve ölüme tanık olan Ayaan doğduğu coğrafyadaki kadınların aynı kadere mahkum olmaması için ölüm fermanını boynuna asıp yola çıktı. Theo van Gogh'un müslüman bir militan tarafından öldürülmesinden önce çoğu kişi Ayaan Hirsi Ali'nin kim olduğunu, bu "müslüman" kadının Avrupa'ya neden gelmiş olduğunu bilmiyordu. Sonrasında herkes müslüman kadınlar adına radikal terör örgütlerine karşı sesini yükselten bu isyancının kim olduğunu öğrenmişti.



Her 10 kadından 9'unun sünnet edildiği, pek çok kız çocuğunun bu yüzden hayatını kaybettiği, kadınların sadece kocasına hizmet etmek üzere eğitim alabildiği ve küçük yaşlarda daha kendileri çocukken anne olmak zorunda bırakıldıkları bir ülkede her şeye rağmen yaşadı Ayaan Hirsi Ali. Hep uzaklarda siyasi mücadele peşinde koşarken ailesini ihmal eden ve bu esnada kendisine yeni bir aile kurmaktan geri durmayan bir babaya, çocuklarını "eğitmek" için onları dövmesi gerektiğine inanan bir anneye, nefes almak dışında yaptıkları her şeyin günah olduğuna inanan bir büyükanneye ve kendisini anlamaya zerre kadar yakın olmayan geleneksel bir kocaya rağmen bir başarı hikayesi çizen Ayaan Hirsi Ali bu kitabında hem dine hem de geleneklere karşı sert eleştiriler getiriyor.



Somali'den başlayıp Avrupa'da devam eden bir başkaldırı ve aydınlanma hikayesi...

İyi okumalar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder