İyi İnsanları İstifa Ettiren Kötü Yönetici Hataları - Durmuş Cevlan - Sevdalım Hayat
İyi İnsanları İstifa Ettiren Kötü Yönetici Hataları - Durmuş Cevlan

İyi İnsanları İstifa Ettiren Kötü Yönetici Hataları - Durmuş Cevlan

Paylaş
En iyi çalışanlarının işi bırakmalarından yakınan yöneticileri sıkça duymak oldukça şaşırtıcıdır. Gerçekten de şikayet edecek bir şeyleri vardır, nitekim çok az şey kapıdan çıkıp giden iyi insanlar kadar maliyetli ve yıkıcıdır.

Yöneticiler ciro problemleri hakkında etraflarındaki her şeyi suçlama eğilimindedirler. Oysa meselenin özünü görmezden gelmektedirler: Çalışanlar işlerini değil yöneticilerini bırakmaktadırlar.

Üzücü olan şey, bunun kolayca önlenebilir olmasıdır. Tek ihtiyaç, yeni bir bakış açısı ve yöneticilik kısmı üzerine biraz daha çabalamaktır

Organizasyonlar motive ve sadık çalışanlara sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu bilir ama pek çoğu bunun gerçekleşmesi için yöneticilere sorumluluk yüklemede başarısız olur.
Bunu yapmadıklarında sonuç acı vericidir.

Kaliforniya Üniversitesi'nin bir araştırması, motive çalışanların motive olmayanlara göre %31 daha üretken olduklarını, %37 daha fazla satış yaptıklarını ve üç kat daha yaratıcı olduklarını ortaya koymuştur.  Ticari Liderlik Konseyi'nin 50.000 kişi üzerinde gerçekleştirdiği araştırmaya göre ise motive çalışanların işten ayrılma olasılığı %87 daha azdır.

Gallup araştırması bir çalışanın motivasyonunun % 70'sinin (!) onun yöneticisi tarafından etkilendiğini göstermektedir. O halde yöneticilerin en iyi insanları ayrılmaya iten bazı en kötü tutumlarına yakından bakalım.

1- İnsanları fazla çalıştırırlar.
Hiçbir şey iyi çalışanları fazla çalışmak kadar çileden çıkartmaz. En iyi insanları çok çalıştırmanın cazibesi yöneticileri sık sık bu tuzağa düşürmektedir. İyi işçileri fazla çalıştırmak kafa karıştırıcıdır; bu onlara yüksek performansları sebebiyle cezalandırıldıklarını düşündürür.  Fazla çalışan işçi verimsizdir de. Stanford'dan yeni bir araştırma, haftalık çalışma 50 saati aştığında saat başı verimin keskin şekilde düştüğünü ve 55 saatten sonra ise işçinin fazla çalışmasından hiçbir verim alınmadığını göstermektedir.

Eğer yetenekli çalışanlarınızın yaptığı işi arttırmak zorundaysanız onların durumlarını da iyileştirmelisiniz.  Yetenekli çalışanlar büyük bir iş yükü alacak, ancak işleri onları süreç içerisinde boğarsa kalmayacaklardır. Yükseltmeler, terfiler ve unvan değişiklikleri iş yükünü artırmak için kabul edilebilir yollardır. İnsanlar yetenekli olduğu için hiçbir değişiklik yapmadan sadece iş yüklerini arttırırsanız, onlar da hak ettiklerini veren bir başka iş arayacaklardır.

2- Katkıları tanımaz ve iyi işi ödüllendirmezler.
Özellikle içsel motive olan yüksek performanslı çalışanları basitçe takdir etmenin gücü kolayca hafife alınır.  Hiç kimse takdir edilmeyi çok çalışan ve işe her şeyini verenler kadar çok sevemez. Yöneticiler çalışanlarının nelerden hoşlandığını (kimisi için terfi, kimisi için tanınırlık) öğrenebilmek için onlarla iletişim kurmalı ve onları iyi yapılmış bir iş için ödüllendirmelidir. Eğer doğru şekilde yaparsanız, yüksek performanslı çalışanlarda bu sıkça gerçekleşecektir.

3- İnsanların becerilerini geliştirmekte başarısız olurlar.
Yöneticilere çalışanlarına olan ilgisizlikleri sorulduğunda hemen "güven", "özerklik" ve "güçlendirme" gibi kelimeler kullanarak kendilerini haklı çıkarmaya çalışırlar.  Bu tamamen saçmalıktır.  İyi yöneticiler ne kadar yetenekli olursa olsun çalışanını yönetirler. İlgi gösterirler ve sürekli dinleyip önerilerde bulunurlar.

Yönetimin bir başlangıcı olabilir, ama kesinlikle sonu yoktur. Eğer yetenekli bir çalışanınız varsa onun yeteneklerini geliştirebileceği ve genişletebileceği alanları bulmak size bağlıdır. En yetenekli çalışanlar yetenekleri ile orantılı olarak sizden geri bildirim isterler. Bunu vermek sizin görevinizdir.  Bunu yapmazsanız, en iyi çalışanlarınız bıkar ve kayıtsızlaşır.

4- Çalışanlarını umursamazlar.
İşlerini bırakan insanların yarısından fazlası bunu patronları ile olan ilişkileri yüzünden yapıyor. Akıllı şirketler, yöneticilerinin profesyonel olmak ve insan olmak arasındaki dengeyi kurmayı bildiklerinden emin olur. Bunlar, çalışanlarının başarılarını takdir eden, zor günlerinde onlarla empati yapan ve acı verse dahi onlarla mücadele etmeyi bilen yöneticilerdir.  İlgisiz yöneticiler, ciro oranlarını yakalamakta daima başarısız olacaklardır.  Kişisel olarak sürece dahil olmayan ve üretim bilincinden başka bir şeyle ilgilenmeyen birinden sekiz saatten fazla çalışmasını beklemek imkansızdır.
5- Sözlerini yerine getirmezler.
İnsanlara vaatlerde bulunmak sizi onları mutlu etmekle kapıdan çıkıp gidişlerini izlemek arasındaki ince çizgiye yerleştirir.  Eğer sözünüzü tutarsanız, çalışanlarınızın gözünde büyürsünüz. Çünkü sözüne güven duyulan ve şerefli biri olduğunuzu (bir yöneticinin çok önemli iki vasfı) ispat etmişsinizdir.  Ancak sözünüzü tutmadığınızda alçak, ilgisiz ve riayetsiz biri olarak kabul edilirsiniz.  En nihayetinde, yönetici sözünü tutmazsa diğerleri neden tutsun ki?

6- Yanlış insanları işe alır ve yükseltirler.
İyi, çalışkan insanlar kendileri gibi profesyonellerle çalışmak isterler. Yöneticiler, iyi insanları işe almak için çaba göstermezlerse bu onların yanında çalışanlar için büyük bir motivasyon kaybı yaratır.  Yanlış insanları terfi ettirmek bundan daha kötüdür.  Sen terfi alabilmek için canını dişine takmış çalışırken, yalakaların en tepeye kadar yükseltilmesi ağır bir hakarettir.  Bu durumun insanların işi bırakmasına sebep olacağına şüphe yoktur.

7- İnsanların tutkularının peşinden gitmesine izin vermezler.
Yetenekli çalışanlar tutkuludur. Onlara tutkularının peşinden gitmek için fırsat vermek, verimliliklerini ve işten aldıkları keyfi arttıracaktır.  Ama çoğu yönetici, insanların küçük bir kutu içerisinde çalışmalarını ister. Bu yöneticiler, insanların kendi odaklandıkları şeyleri genişletmelerine ve tutkularının peşinden gitmelerine izin verdiklerinde verimliliklerinin azalmasından korkarlar. Bu korku yersizdir. Çalışmalar, iş tecrübesi süresince tutkularının peşinden gidebilen kişilerin neşeli ruh halinin normalden beş kat daha verimli sonuçlar doğurduğunu göstermektedir.

8- Yaratıcılığı sağlamakta başarısız olurlar.
En yetenekli çalışanlar, dokundukları her şeyi geliştirmek isterler.  Eğer statükodan memnun olduğunuz için onlardan bir şeyleri değiştirme ve geliştirme yeteneğini alırsanız onları işlerinden nefret ettirirsiniz.  Onların içten gelen bu arzularını baskılamak sadece onları değil sizi de sınırlar.

9- İnsanlara entellektüel olarak meydan okumaktan kaçınırlar.
İyi yöneticiler, ilk bakışta hayal dahi edilemez sonuçları başarmak için çalışanlarına meydan okurlar.  Olağan, kademeli hedefler koymak yerine insanları konfor alanlarının dışına iten büyük amaçlar belirler.  Ve sonrasında, onların başarması için ellerinden gelen her türlü yardımı yaparlar.  Yetenekli ve zeki insanlar kendilerini çok kolay ya da sıkıcı şeyler yaparken bulduklarında, zekalarını zorlayabilecekleri yeni işler ararlar.

Toparlayalım.

En iyi çalışanlarınızın kalmasını istiyorsanız onlara nasıl davranacağınız hakkında dikkatlice düşünmelisiniz.  İyi çalışanlar çivi gibi sağlamken, yetenekleri onlara bir fikir bolluğu verir.  Yapmanız gereken, onların sizinle çalışmayı istemelerini sağlamaktır.

İyi çalışanların işi bırakmalarına sebep olan diğer hatalar nelerdir? Lütfen görüşlerinizi aşağıdaki yorum kısmına yazınız. Nitekim sizin benden öğrendiğiniz kadar ben de sizden öğreniyorum.
Bu makale için ilham, Mike Myatt tarafından hazırlanan birkaç yazıdan geldi.

Çeviren: Durmuş CEVLAN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder