Adsız Yerlerden Gelen Kadın - Hande Çiğdemoğlu - Sevdalım Hayat
Adsız Yerlerden Gelen Kadın - Hande Çiğdemoğlu

Adsız Yerlerden Gelen Kadın - Hande Çiğdemoğlu

Paylaş


 Adsız Yerlerden Gelen Kadın
Böyledir bizim kadınlarımız. Acıyla şarkı söylediğinde, seni darmadağın eder…

Remedios Silva Pisa, henüz 17 yaşında bir çingene kızıdır. Ancak cesur ruhunun tınıları isyankâr sesine damgalanmıştır. Böylece Tony Gatlif’in Vengo filminin en çarpıcı şarkısı, bu kızın sesiyle ölümsüzleşir. Naci En Alamo.



Şarkının ezgisi ve sözleri o kadar vurucudur ki, pek çok ülkeden pek çok kadın şarkıcıyı etkilemiş, onlar da şarkıyı kendi ruhlarını katarak yorumlamıştır. Kadın sesi ki dünyanın en naif gücüdür. Acıyı en sahici yaşayan ve anlatan bir kadının sesi, coğrafyalara sığmayacak kudrete erişir.

“Adsız yerlerden geldim. Toprağım yok, anavatanım yok. Ateşler yakıyorum parmaklarımda…”

Bu sözleri sadece birkaç enstrüman ve algoritmik müzik kuralıyla söylemenin imkânı yoktur. Bu yüzden bu şarkıyı seslendiren her kadın, kendinden, kendi anavatanından, kendi yoklukları ve acılarından bir parça katmıştır. Her yorumda ayrı bir şarkı dinliyor gibi olursunuz. Ama hepsinde içinize işleyen, yüreğinizi burkan bir parça mutlaka bulursunuz.

Yunanistan çingenelerinin en güzel şarkılarının bir arada toplandığı The Song Of The Gypsies albümün açılış parçası da bu şarkıdır. Şarkının yeni adı Mpalamos olmuştur. Eleni Vitali, güçlü sesi ile Ege’nin binlerce yıllık acısını, sevdasını, hasretini birkaç dakikada belleğinize nakış gibi işler. Sesinden size akan her bir notayı ruhunuzun bir parçanıza dağlar.


Yürek telleriyle ses telleri birbirine bağlı bir kadın daha vardır ki, şarkı onun dilinde aşka evrilir. Yasmin Levy. Manisalı Sefarad bir babanın Kudüs doğumlu kızı olan Ladino müzikleriyle bezeli çalışmaları ile dünyaca ünlü bir şarkıcıdır Yasmin. Onlarca şarkıya hayat vermiştir. Ancak bu şarkı, belki de onun melankolik karakterini en iyi yansıttığı şarkılardan biri olmuştur.


Emel Mathlouthi ise Tunuslu bir protest sanatçıdır. Söz yazar, beste yapar Naci En Alamo gibi onu derinden etkileyen şarkıları uyarlar. Çingenelerin “Anavatanım yok” çığlığını, bunun kendi tercihi olmadığını bildiği Filistin halkı için gitarıyla seslendirir. Artık şarkının adı, Naci En Palestina’dır. (Filistin’de doğdum) şarkısı, Emel’in sesiyle tekrar dirilir. Onunla sakince akan sözler, sesiyle yüreklerimize dokunan notalar, tüm dünyaya yayılan bir barış çağrısı olur.


Bir kadın dünyayı değiştirebilir mi? Ya bir şarkı? İkisinin de kendi başına böyle bir gücü yok belki ama bir araya geldiklerinde ortaya çıkan güç muazzamdır. Her şey olmasa da çok şey değişir.

Hande Çiğdemoğlu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder