Kalispera Samos! - Asiye Açar - Sevdalım Hayat
Kalispera Samos! - Asiye Açar

Kalispera Samos! - Asiye Açar

Paylaş


 Kalispera Samos!

İzninizle Samos’u biraz abartacağım. Korkarım Samos'u severken öldüreceğim…

Tablo gibi bir ada. Eski fakat bakımlı, beyaz badanalı evler... Balkonlarda, kapı önlerinde, duvar üstlerinde, merdiven altlarında çiçekler, kaktüsler, yeşil bitkiler... Bol bol zeytin ağacı, lap inciri, çiçekli sarmaşıklar..

Deniz, kum, güneş tatili için, tam manasıyla bir cennet. Çocuklu aileler için de, sükunet arayanlar için de, sakin sessiz, kimsenin kimsenin umurunda olmadığı bir yer...

Samos, hem yakın hem uzak. Hem evinde gibi hissediyorsun hem Avrupa’dasın. Koca bir dut ağacının altındaki tavernada Yunanca  “Aman doktor” çalıyor, “Telli turnam”, “Olmasa mektubun”… Bir zamanlar aynı toprakları paylaştığımız kardeşlerimizle bıraktığımız yerden devam ediyoruz sanki.

Hotel sahibimiz Manolis ilk gün bizi çok sıcak bir şekilde karşıladı, neredeyse sarılmak istiyor ama kendini tutuyor gibiydi. İkinci gün kırık bir Türkçe ile "Günaydın caniim "diye selamladı bizi, üçüncü gün üzerinde "gezi” tişörtü vardı!

Gezeceğimiz, yemek yiyeceğimiz yerler konusunda tavsiyeleri bizi çok rahatlattı. Son gün ayrılırken, bize, üzerinde 40 yıllık otelin ismi yazılı bir Pisagor bardağı* hediye ederken gözleri dolu dolu oldu. Birbirimizi çok sevdik. Farklı ve ince ruhlu bir insandı. Yunanlar herkesi güleryüzle ve büyük bir anlayışla karşılıyor. Kolaylık sağlıyor, açık ve net konuşuyorlar.

Şimdi de güzel Samos üzerinden güzel ülkemizi öveyim biraz…

Türkiye, turizmin geçtiği sayısız ateş çemberinden sonra hâlâ çok güzel ve ucuz bir ülke. Ancak gezen insan akıllıdır. Hangi ülkede neyi kaç liraya yiyeceğini iyi bilir. Yani 1 lahmacunun -bir zamanlar haber olmuştu hani- asla 60 lira etmeyeceğini bilir. Bir keresinde de İngiliz bir aile Bodrum’da 4 kişi olarak yedikleri yemeğin hesabı bin lira gelince polise başvurmuştu! Bizim ihtiyacımız olan şey dürüstlük!

İnsanımız çok çalışkandır, tez canlıdır, iş bitiricidir, aza kanaat eder, uzun saatler boyunca sabırla çalışır. Tek eksiğimiz biraz dürüstlük.

Ülkemizdeki restoran çeşitliliği, yemekler, fırın mamülleri, marketlerde satılan ürünler, sebze meyve bolluğu ve tazeliği bugüne kadar gördüğüm hiç bir ülkede yok. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Turistlerimizi küstürmeyelim, aç gözlü olup yumurtlayan tavuğu kesmezsek, biz de kazanırız ülkemiz de kazanır.

Samos’ta, bir restorana girmeden kapıda yemeklerin fiyat yazılı menüyü inceleyip orada yiyip yiyemeyeceğinize karar veriyorsunuz. Bizde çoğu rakı-balık restoranımızın menüsünde fiyat yoktur!  Masadan kalkarken sarhoşluk seviyenize göre fiyatın dalgalı bir kur takip edeceği yolun başından görülür yani... İnanın fiyatın yazılı olduğu menüyü vermekle kaybetmez,  kazanırsınız. Dürüstlük her zaman kazanır.

 Aklınızda bulunsun 😊

Bir yemekte aynı anda birden fazla yeni yemek tatmayın. Fazladan para ödeyip bir de aç kalabilirsiniz!

Bunu yapmayın 😊

Pasaport kontrolde Samos'ta da Türkiye tarafında da yaklaşık bir saat sırada bekledik. Samos’ta kuyrukta sabırla bekleyenler, Türkiye tarafında “Burası Türkiye tabii! Yavaş olur tabii!” gibi şeyler söyleyip kızıp durdular... Sürekli ülkemizi karalama alışkanlığını bırakın lütfen...

İnanmayın 😊

“Yunan adaları ucuzdur!” Kim demiş! Türkiye’de su 1 lira, dışarda su 1 euro. 1 euro 7 lira desek 1 suyu 7 liraya içmiş oluyoruz. Yani ucuz değil. Lira kazanan biri, Euro harcarken elbette düşünmeli.

“Yunanlar bizi sevmez.” Hotel sahibimizden bahsetmiştim değil mi?

Asiye Açar
acarasiye01@gmail.com



*Pisagor bardağı: Samoslu bilim adamı Pisagor’un tasarladığı adaleti simgeleyen ilginç bir bardaktır. “Azla yetinmeyi bilin, açgözlü davranırsanız, elinizdekileri de kaybedersiniz.” sözünü somutlaştırarak gösterir. Bardağın içindeki bir çizgiye kadar su koyup normal bardak gibi içebilirsiniz, ama çizgiyi aşıp daha çok su koymak isterseniz, alttaki bir delikten tüm su dökülür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder