Düşünür Livaneli'yle Söyleşi - Sevdalım Hayat
Düşünür Livaneli'yle Söyleşi

Düşünür Livaneli'yle Söyleşi

Paylaş
Popülizme, kapitalizme, hırslı kişilikleri besleyen koşullara karşı bir direniş. Düşünce süreçleriyle uğraşmadan sürekli kanaat belirtmeye, kültürel etkinliklerin magazinleşmesine, ideolojik mücadele yerine fanatik tavırlara bir karşı duruş.


Düşünür Livaneli'yle Söyleşi

Çeşitli konularda tartışmalara vesile olacağını umduğumuz bir kitap çıkıyor: Livaneli’nin Penceresinden.

Belki birçok kanaatimizi sorgulayacağız, birçok konuya öncekinden farklı açıyla bakıp düşüneceğiz. Bazı yerlerde düşüncelerin tam da öyle dile getirilmesine sevinip coşku duyacağız ama belki bazı düşüncelerden de rahatsız olacağız. Kitap bir nehir gibi akıp ilerlerken, belki bazı sayfalarda takılıp kalacağız. Yoğunlaşmak, tekrar tekrar düşünmek isteyeceğiz.

Livaneli’nin Penceresinden, bir nehir söyleşi kitabı. Belki her şeyden önce, “nehir söyleşi” diye bir kitap türünün tartışılmasına katkıda bulunacaktır. Çünkü çoğu zaman bir eksiği giderme aracı kabul ediliyor, “nehir söyleşi” türü. Biyografi ve otobiyografi türündeki kitapların muadili olarak kullanılıyor.

Oysa bu kitap Zülfü Livaneli’nin hayatını anlatmıyor. Zaten kendisi yazar, üstelik hayat hikayesini yazmış bir yazar Livaneli; onunla hayat hikayesini konu eden bir “nehir söyleşi” yapmanın ne anlamı olabilirdi ki?

Zafer Köse, yıllar boyunca Livaneli’yle iletişiminde notlar biriktirdi. Gündelik hayatın içindeki insanlara Livaneli’nin etkisini yıllarca gözledi. Derinlikli biçimde anlayanları, fazlaca kolay anlayıp tutkuyla bağlananları,  bambaşka biçimlerde algılayanları, kötü niyetli yaklaşımları, onu referans kabul edenleri… Günümüzün ve geleceğin okurları adına sorular sordu, sohbet etti, Livaneli’yi konuşturdu.
Böylece, bir düşünce kitabı çıktı ortaya.

Evet, düşüncelerini çeşitli yollarla anlatmıştı Livaneli. Uzun yıllar köşe yazısı yazmıştı. Ama bu kitap, Livaneli’nin daha önce anlattıklarını derlemek, toparlayıp bir araya getirmek için de hazırlanmadı. Tersine, onları gözden geçirmesi, yeniden ele alması, gerekirse sorgulaması hedeflendi.

“Zülfü Livaneli’nin gündelik hayatı” gibi veya “İnsan Livaneli” gibi magazinsel yaklaşımlar yok bu kitapta. Sorular günümüzün ve geleceğin okurları adına soruldu, ama hiç okumayacağı kitabı kitap fuarında imzalatmayı kültürel etkinlik kabul eden okurlar adına değil. Bir yazarla iletişim kurmayı onunla ayaküstü konuşmaktan veya fotoğraf çektirmekten ibaret gören okurlar adına değil. Sessiz bir odada, yoğunlaşarak ve anlamaya uğraşarak iletişim kuran okurlar için. Zaten kafasında taşıdığı düşünceleri biraz düzenleyen yazarlara hayranlık duyan değil, gerektiğinde rahatsızlık veren yazarları sevenler için.

Bu kitapta, belirgin biçimde, “Düşünür Livaneli” ortaya çıkıyor. Ve Livaneli Penceresi, geniş kanatlarıyla, alabildiğine açılıyor. Zaten bütün entelektüeller, bütün sanatçılar, düşünürler, hayatı gözlediğimiz ve dünyayı algıladığımız birer pencere değil midir?

Bakalım, şimdiye kadar gördüğümüz toplum, insanlık, sanat yapıtları ve hayat, Livaneli Penceresi’nden bakınca ne kadar değişecek?

Belki nehir söyleşi türüne bir katkıdır, bu kitap. Belki de bu türdeki çalışmalara bir itiraz kabul edilebilir. Ve bir direniş. Popülizme, kapitalizme, hırslı kişilikleri besleyen koşullara karşı bir direniş. Düşünce süreçleriyle uğraşmadan sürekli kanaat belirtmeye, kültürel etkinliklerin magazinleşmesine, ideolojik mücadele yerine fanatik tavırlara bir karşı duruş.

Ve çağına teslim olmayan, modaya kapılmayan, koşulların etkisini aşan okurlara bir selam!



Zafer Köse
1970 yılında Bursa’da doğdu. 1992'de Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nden mezun oldu. Cumhuriyet, Vatan, Birgün, Radikal, Sol, Yurt gazetelerinde ve internetteki Mevsimsiz, Sol Kültür, İlerihaber, İnsanokur, Kitapeki gibi yayın organlarında kitaplar üzerine yazdı. Ayrıca, deneme ve öyküleri Maviada, Sanat Cephesi, Nikbinlik, Bağlaç, Edebiyat Nöbeti, Bavul dergilerinde yayımlandı.  

Evin Yolu kitabındaki bir öyküsü "Sınır Tanımayan Kelimeler" (Words Without Borders) oluşumu için İngilizceye çevrildi.

Kitapları:
Kuş Sesleriyle Direnenler, roman, Siyah Beyaz Kitap, Aralık 2014
Yıllarca, roman, Siyah Beyaz Kitap, Ocak 2012
Fabrika Yolu, öykü, Siyah Beyaz Kitap, Ekim 2010
Sarsılmak, roman, Siyah Beyaz Kitap, Kasım 2009
Son Ozan Livaneli, deneme, Mevsimsiz Yayınları, Ekim 2007
Evin Yolu, öykü, Mevsimsiz Yayınları, Mayıs 2007
Söz İstiyorum, roman, Mevsimsiz Yayınları, Mayıs 2006

Yayıma Hazırlık Çalışmalarına Katıldığı Kitaplardan Bazıları:
İpin Ucundaki Çığlık, Rıfat Gürsoy, Siyah Beyaz Kitap
Sanat Uzun Hayat Kısa, Zülfü Livaneli, Remzi Kitabevi
Köprüler Gelip Geçmeye, Ahmet İsvan, İş Bankası Yayınları
Medya Sermaye Siyaset Üçgeni, Anıl Ural, Siyah Beyaz Kitap
Serenad, Zülfü Livaneli, Doğan Kitap
Barnabas’ın İncileri, Hasan Yılmaz, Siyah Beyaz Kitap
Edebiyat Mutluluktur, Zülfü Livaneli, Doğan Kitap
Yağma Yılları, Aykut Erdoğdu, Siyah Beyaz Kitap


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder