Müslim Çelik, Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü Kazandı - Zafer Köse - Sevdalım Hayat
Müslim Çelik, Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü Kazandı - Zafer Köse

Müslim Çelik, Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü Kazandı - Zafer Köse

Paylaş



Müslim Çelik, Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü Kazandı



Müslim Çelik, İlhan’ın Paltosu Kanlı adlı kitabıyla 2019 Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü kazandı.

Ataol Behramoğlu, Muzaffer İlhan Erdost, Doğan Hızlan, Turgay Fişekçi ve Eray Canberk’ten oluşan seçici kurul, bu yılki şiir ödülünü iki şaire paylaştırdı. Kırgın Karnaval yapıtıyla Hakan Savlı da ödüle değer bulundu.
Çelik’in ödüle değer bulunan yapıtı, başta İlhan Erdost ve Deniz Gezmiş olmak üzere, devrimci mücadele hayatını kaybeden birçok tanıdık sesi, okura yeni biçimlerle, yeni duyarlıklarla ulaştırıyor. Aynı zamanda, onlara da bizim sesimizi gönderiyor:

ülke dersen, bıraktığın gibi,

Yapıt ayrıca, Çelik’in alıştığımız ama her seferinde şaşırtıcı gelen özgün sözcük kullanımıyla da dikkat çekiyor.

Böylesine saygın bir ödülün, böylesine “taraflı” bir yapıta verilmesini, önceki on yıllarda yaşanan apolitikleşmeye ve son yıllarda belirginleşen yozlaşmaya karşı, güçlü bir edebiyat tavrı kabul ediyoruz. En az Müslim Çelik ve Hakan Savlı kadar, jürinin değerli üyelerini de kutluyoruz.

TRİ MORYA

Yaralı güller açan
Ha bu yiğidin var ya, bu
Halit ağabey, sonsuzluğa çıkar yolu
lal ipekten köpükler dokur beyazı
Titirer üstüne çarparak kanatlarını
taa ezelinden bozabilmek çün
Faşizmin oyununu

Müslim Çelik, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS)'nın bir önceki dönem yönetiminde yer almıştı. 1952 Erzincan doğumlu olan şair, en son Yalova’da olmak üzere çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptı.

İlk şiirleri, 1981’de Yazko Edebiyat dergisinde yayımlandı. Sonraki yıllarda Yarın, Türk Dili, Gösteri, Yaşam İçin Şiir, Anadolu Ekini, Milliyet Sanat, Adam Sanat, Varlık dergilerinde şiirler yayımlamaya devam etti.

Yapıtları:
Peryavşan (1988)
İhbarlı Gül (1990)
Erzincan'da Yağmurun Şarkısı (1993)
Hayriye Yitik Ülke (1995)
Göğü Kokla Açılırsın (1997)
Lirkuşu (2000)
Nâzım Hikmet Yahşi Güzel (2002)
Küçücek (2004)
Kızbes (2006)
Bülbülün Ölümü (2007)
İstanbulotus (2014)
İlhan’ın Paltosu Kanlı (2018)
Silgi İzi (2019)

Bu yılki Yunus Nadi Şiir Ödülü’nden önce, Peryavşan adlı kitabıyla Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü'nü (1989), Hayriye Yitik Ülke adlı kitabıyla Hüseyin Topçugil Şiir Ödülü'nü (1997) ve 2008’de Cemal Süreya Şiir Ödülü’nü almıştı.

Müslim Çelik’i, yarattığı şiir tarzından başka, çeşitli toplumsal gelişmelerde aldığı tavırlardan da tanıyoruz. Sadece bir örnek verecek olursak, Yalova’da valinin hakaret etmesi sonrasında gelişen olaylarda kalp krizi geçirip hayatını kaybeden öğretmen Halil Serkan Öz için düzenlenen kitap okuma eylemlerine, TYS’yi temsilen katıldığını hatırlatabiliriz. O meşhur kızıl bandanasıyla, kitapseverlerin ve protestocuların arasında yer aldı.

Biz de, daha güzel bir memleket yolunda canlarını kaybeden güzel insanlara, bu haberi Çelik’in o dizesiyle vermek isteriz: Bakın, ülke dersen, bıraktığın gibi, diyoruz onlara. Biraz da olumlu anlamda böyle diyoruz. Evet, belki onlara layık olamadık, ama meydanı da boş bırakmadık. Onları unutmadık. Ve hâlâ, böyle şiirlerin yazıldığı, üstelik bunlara ödül verilen bir ülke burası!

Zafer Köse


***

74’üncü Yunus Nadi Ödülleri’ni kazandığı açıklanan 6 daldaki 9 sanatçıya ödülleri, 18 Ekim 2019 Cuma günü, Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde yapılacak törenle verilecek. Ödül töreni, saat 19.00’da Denizhan Özer’in küratörlüğünü üstlendiği ve Cumhuriyet Vakfı’nın yararına düzenlenen “74’üncü Yıl Resim Sergisi”nin açılışıyla başlayacak.

Bu yılki Yunus Nadi Ödülleri’nin sonucuyla ilgili Cumhuriyet’te yayınlanan bilgiler şöyle:

Zorlu bir değerlendirme sürecinin ardından kararlarını veren seçici kurulları toplam 495 yapıtı inceledi.

ÖYKÜ

“Öykü” dalında, Hikmet Altınkaynak, Sezer Ateş Ayvaz, Seval Şahin, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Murat Yalçın’dan oluşan seçici kurul da ödülü “Poz” adlı kitabıyla Banu Özyürek ve “Gülsün, Agavni. Zilha” adlı kitabıyla Tomris Alpay arasında paylaştırdı.



ROMAN

“Roman” dalında, Adnan Binyazar, İrfan Yalçın, Konur Ertop, Asuman Kafaoğlu Büke ve Zeynep Aliye’den oluşan seçici kurul ödülün “Işık Ülkesinden” adlı kitabı ile Zeynep Göğüş’e verilmesine karar verdi.



SOSYAL BİRİMLER ARAŞTIRMASI

Seçici kurulu Prof. Dr. Rona Aybay, Dr. Alev Coşkun, Prof. Dr. Emre Kongar, Prof. Dr. Ahmet Mumcu ve Doç. Dr. Deniz Yıldırım’dan oluşan “Sosyal Bilimler Araştırması” dalında ödülün sahipleri ise “Yeni Osmanlıcılık-Hınç, Nostalji, Narsisizm” adlı araştırma dosyasıyla Nagehan Tokdoğan ve “Fatih-Başakşehir, Muhafazakâr Mahallede İktidar ve Dönüşen Habitus” adlı araştırma dosyasıyla İrfan Özet oldu.



KARİKATÜR

Seçici kurulu Metin Peker, Kamil Masaracı, Muhittin Köroğlu, Zafer Temoçin, Akdağ Saydut ve Murat Sayın’dan oluşan “Karikatür” dalındaki ödül Fethi Gürcan Mermertaş’ın yapıtına verildi.


FOTOĞRAF

İsa Çelik, Coşkun Aral, Garbis Özatay, İbrahim Yıldız ve Dr. Ersin Turan’dan oluşan seçici kurul tarafından belirlenen “Fotoğraf” dalındaki ödülün sahibi de Murat Ayneli oldu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder