Hangisi Deli, Hangisi Dahi? - Hande Çiğdemoğlu - Sevdalım Hayat
Hangisi Deli, Hangisi Dahi? - Hande Çiğdemoğlu

Hangisi Deli, Hangisi Dahi? - Hande Çiğdemoğlu

Paylaş
Hangisi Deli, Hangisi Dahi?

Deliliği psikiyatrik bir hastalık, dahiliği yüksek kapasiteli insan zekası olarak değerlendiriyorsanız, bu film düşüncelerinizi değiştirecek. Şu sıralar gösterimde olan filmde azim, dostluk, aşk ve insan zaafları etkileyici bir öyküye oya gibi işlenmiş. Orijinal ismiyle The Professor and the Madman, Deli ve Dahi olarak dilimize çevrilmiş. İranlı Farhad Safinia’nın yönetmenliğini üstlendiği bu biyografik drama, 1998 yılında Simon Winchester'ın The Crowthorne Surgeon adlı kitabından uyarlanmış. Senaryo çalışmasında ise yine Farhad Safina ve Todd Komarnicki’yi görüyoruz. Oyuncuları arasında Mel Gibson, Sean Penn ve Natalie Dormer gibi tanıdık isimler yer alıyor.

Mel Gibson’un hayat verdiği Profesör James Murray, eğitimi olmamasına rağmen onlarca dil bilen ve hayatını dilbilime adamış biridir. Oxford Üniversite’sinin projesini başlattığı büyük sözlüğü hayata geçirmek, en büyük hayalidir. Azimli ve kendinden emin tavrı sayesinde, teamülleri aşarak Oxford akademisyen ekibinin içine girmeyi ve büyük sözlüğü hayata geçirmek için projenin başına geçmeyi başarır.

Kullanılan, kullanılmayan, değişen, dönüşen eski ve yeni tüm kelimeleri, ayıklamaksızın bir sözlükte toplamak, üstelik bunları etimolojik olarak sınıflandırmak oldukça zordur. Profesör ve iki yardımcısı olanaksızlıklar içinde gece gündüz çalışmaktadır. Ancak zaman ilerlemekte, bir arpa boyu yol alınamamaktadır. Profesörün bulduğu dahice çözüm sayesinde Dr. Minor ile yolları kesişir. Ömürlük bir dostluğun hikâyesi, hayalleri için yorulmadan koşma azminin önüne geçer.

Sean Penn’in, olağanüstü oyunculuk performansı sergileyerek hayat verdiği Dr. Minor karakteri ise, işlediği cinayet yüzünden İngiltere’de yargılanan Amerikan Ordusuna mensup bir cerrahtır. Yargılama sonucu İngiltere’de bir akıl hastanesinde yatmasına karar verilmiştir. Hastalığının getirdiği kâbuslara, işlediği cinayetin vicdan azabının da eklenmesiyle her gün kötüye giden Minor, Profesör’ün İngilizce kullanan herkese gönderdiği yardım çağrısıyla hayata döner. Akıl hastanesindeki 10.000 kelimelik inanılmaz bir çalışma, profesörü, deyim yerindeyse ipten alacaktır.

Satellite En İyi Uyarlama Senaryo ödülü dahil pek çok ödüle aday olan film, başarıya ulaşır mı bilinmez. Ancak Sean Penn’in ödül koleksiyonuna bir yenisini ekleyeceği tartışma götürmez. Bilindik Hollywood filmlerinden sıkılanlar için doğru bir seçim olacak bir sinema yapımı.


Hande Çiğdemoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder