Köye Övgü - Asiye Açar - Sevdalım Hayat
Köye Övgü - Asiye Açar

Köye Övgü - Asiye Açar

Paylaş

 Köye Övgü
Köye gidilir de boş dönülür mü? Bilirsiniz değil mi bu gerçeği? Köye giderseniz, mutlaka bir şeylerle dönersiniz. Yumurta, yağ, nane, elma, bulgur, yufka... O zaman neden köylü fakirmiş gibi algılanır? Köylü fakir değildir oysa, kendine yetendir. Ekmek bittiği zaman, undan pişi yapan, bulgur pilavına yazdan yaptığı turşuyu katık edendir. Aç kalmaz. Ama biz şehirde öyle miyiz? Dolar çıksa, marketteki alışverişimiz iki kat artar. İşe gidip gelmek için, yemesek içmesek bile 10 TL yol parası öderiz.

Çocuklarımız azla yetinmez, zengin ruhuyla büyüttük çünkü. Bir elma ile avunmaz, cips ister, dondurma ister, Mine Craft ister, Barbie ister. Akşam oldu mu, yemek beğenmezler, onlara ayrı kızartma yaparsın, makarna pişirirsin… Dört duvar arasında yorulmamış, koşturmamış, doyasıya oynayıp rahatlamamış bedenlerini ve ruhlarını doyurmaya çalışırsın. Sıkılmasınlar diye kurslara yazdırırsın, arkadaş edinsin diye oyun guruplarına gönderirsin. Aslında hepsi, çocuklar için askeri bir düzen içinde gerçekleşen ve evde tembel tembel yatmayı hasretle bekledikleri bir zorunluluklar bütünüdür. Çünkü anne baba ister, öğretmenler uygular. Çocukların fikri yoktur.

Köy yerinde öyle mi? Evin önünde oynar çocuk. Koşar, saklanır, yan bahçeyi keşfeder, bazen de yapacak bir şey bulamaz, sıkılır.Boş boş oturur evin önünde. Sıkılmanın nesi kötü?

Hayallerimizi yolculuklarda pencereden dışarıya boş boş bakarken kurmaz mıyız? Ya da balkondan sokağı izlerken yeni bir fikir gelmez mi aklımıza? Dingin bir ormanı izlerken, ya da yaz sıcağında yalnız yalnız fasulye ayıklarken geçmiş güzel anılarımıza gitmez miyiz? Sıkılmanın nesi kötü?

Bence anne babalar, çocuklarınızı alıp hafta sonu yakın köylere geziye gidin. Her hafta farklı bir köye, her hafta daha uzak bir köye. Kahvesinde çay için, ne buldunuzsa onu yiyin; acele etmeden, çocukların biraz etrafla kaynaşıp koşturmasına müsaade ederek. Kahveciye de sormayı ihmal etmeyin sakın "Buralarda yumurta, süt, yeşillik satan var mı ?"diye. Belki bilmediğiniz, ilk kez tadacağınız başka neler verecekler size!

Arabanızı doldurun gelin. Hem size yarasın hem onlara.

Asiye Açar
acarasiye01@gmail.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder