Sosyal Medya - Asiye Açar - Sevdalım Hayat
Sosyal Medya - Asiye Açar

Sosyal Medya - Asiye Açar

Paylaş

 Sosyal Medya

Ne mutlu ki sosyal medya kullanan insanlar ilk acemiliğini attı. Bundan 3-5 yıl kadar önce gençler,  tanıştıkları herkesi "face"den ekliyor ve sayfalarında 1000 tane arkadaşları oluşuyla övünüyorlardı. Artık sayının değil, kalitenin önemli olduğu anlaşıldı. Yani… anlaşıldı, değil mi? Sosyal medya hesabınız, sizin salonunuz olmasa da, sokağınız sayılır. Herkesi davet etmemeli.

Acemi çaylaklar sosyal medya ile beraber, evde babalarından köşe bucak sakladıkları sevgili fotolarını profil fotosu yapmaya başlamışlardı. Bir akrabalarına asla göstermeyecekleri fotoğraf İnstagram sayfalarında "like" yağmuruna tutulunca, konu komşu herkes durumdan haberdar olmuştu. Onlar da artık  daha dikkatli, gizlilik ayarlarını daha doğru kullanıyorlar. Çünkü artık gençleri bırakın, sosyal medyanın yeni "hunter"ları olan annenin gün arkadaşları, komşu teyzeler, büyük halalar, sadece sizin  sayfanızı değil, listedeki tüm arkadaşlarınızı didik didik "stalk"lıyorlar. En kısa yol anneyi listeden çıkarmak!

Neyse ki artık yediğini paylaşmıyor hiç kimse. Ama  gönderilerini süzmeden gönderenler; parçalanmış ceset, hayvan, hatta tecavüz görüntülerini, bir an bile aklıselim düşünmeye gerek görmeden, düşüncesizce paylaşanlar. Onları da ben takipten çıkarıyorum artık. Çok ciddi bir mesaj bile veriyor olsa, gönderilerin "temiz" olmasına özen gösterilmeli.

Her gün "selfie" paylaşanlar… Bu grup zaten psikolojik olarak incelenmiş, haklarında karara varılmış. Ben detaya girmeyeceğim. Yani, işleri de zor gençlerin. Gençsin, güzelsin ve elinde telefon, anında bunu dünyayla paylaşabilirsin. Ağır tahrik var, nasıl paylaşmazsın!

Özgürlük ve eleştiri adı altında küfürlü ve düşüncesizce yorumlar yazan cahil ve olgunlaşmamış insanlara da, artık kimse sabır göstermek zorunda değil. Bir an, en mantıklı insanlar bile bu güruhun eleştiri hakkını kullandığını düşünmüştü. Ama eleştiri, kibar ve yapıcı ise kabul edilebilir; yıkıcı, karalayıcı, üstelik küfür içeriyorsa, yazan kişinin terbiyesizliği dışında hiç bir şey ifade etmez. Sokakta hiç tanımadığınız birinin size küfretmesi normal midir? Burada neden buna izin veresiniz?

Ayrıca sadece bu değil, sizin vermek istediğiniz mesajı yanlış anlayan, yanlış bir yönlendirme yapan, dikkati başka tarafa çeken bir yorumu da, kabul etmek zorunda değilsiniz. Burası sizin sayfanız, sizin fikirleriniz. Nasıl algılanacağını yönetmek de sizin kontrolünüzde.
   
Sosyal medya derya deniz. İnsanları daha ayrıntılı  tanımamızı sağladı. Mesela ünlüler, önceden bir efsaneydi. Şimdi aileleriyle arkadaşlarıyla fotoğraflarını paylaşıyorlar. Ünlü olarak dikkatimi çekmeyen biri, gerçek hayatıyla daha çok ilgimi çekiyor. Çünkü güzel şeyler yapıyor. Bazılarının siyasi duruşları, ülke sorunlarına duyarlılıkları beni çok etkiliyor. Onlara çok saygı duyuyorum ve hayran oluyorum. Bununla beraber, yeteneği ile yıllarca sevilmiş sayılmış bir sanatçı da bir bakıyorsunuz sığ paylaşımlarıyla sizi hayal kırıklığına uğratıyor.

Pamukta fasulye ekiminden köy tavuğu pişirmeye, zıpkınla balık tutmaktan araba tamirine her konuda "Youtube"da videolar var. Envai çeşit görseli "Instagram" ve "Pinterest" de bulabilirsiniz, herkese duyurmak istediğiniz bir şeyi -bir dergide yayımlanan yazınız gibi- Facebook’ta paylaşıp listenizdeki herkese – okutamasanız da - duyurabilirsiniz.

Ancak sosyal medyanın bereketli dünyasından faydalanırken, güvenli internet, sanal dünya tehlikeleri, sanal dolandırıcılar, çocuk istismarcıları konusunda da lütfen bilgilenelim, bilgilendirelim.

Asiye Açar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder