Temyiz Hakkı Kazandık ! - Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
 Temyiz Hakkı Kazandık ! - Yeşim Yeşiloğlu

Temyiz Hakkı Kazandık ! - Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş
 
Temyizi Kazandık !

1 Milyon USD ‘lik cezai şart davasında ikinci celse başlamıştı. Hâkim, ilk celsede taraflar arasındaki Sözleşmenin Türkçe versiyonunu istemişti. Davacı Sözleşmenin yeminli tercüme bürosundan onaylı bir suretini sunabilmişti. Türkçe hazırlanmış ve imzalanmış bir sözleşme yoktu.

Davalı vekili, hâkimin ilk celsedeki talebi üzerinde durmamış, önemine kafa yormamıştı. İkinci celsede yaşayacağı mutluluk dolu şoka kadar da durumu fark edememişti.

Hâkim bir kez daha sordu: “Bu Sözleşmenin Türkçesi yok mu?”
Davacı vekili: “Hayır yok ama çevirisini sunduk.”

Hâkim davacının farkında olduğu ancak gözden kaçırmaya çalıştığı, davalının henüz farkında olmadığı ama o günden sonra asla unutamayacağı ayrıntıyı yakalamıştı. Yardımcı hâkimlerle bakıştı ve kararı açıkladı.

Dava, 805 sayılı İktisadi Müesseselerde Mecburi Türkçe Kullanılması Hakkında Kanun kapsamında reddedilmişti. 

Ticaret Hukuku dersinde profesörün bir cümle ile geçiştirdiği bu nedenle davalı vekilinin hatıra dolabının en dibinde kalan 805 saylı Kanun tekrar gün yüzüne çıkmıştı. Kanunları iyi bilen, dosyasına iyi hazırlanmış hâkim sayesinde büyük bir dava kazanmıştı. Bu ayrıntıyı bilmemenin verdiği ağırlığın altında ezilmekten, tecrübeli bir hâkim sayesinde kurtulmuştu.

Aynı hatayı tekrarlamamak adına 805 sayılı Kanun dolaptan çıkmalıydı.

Her devletin egemenlik alameti olarak kabul edilen dil, Türk hukukunda da kendini göstermiş, 805 sayılı Kanun ile T.C. Devleti de dil yönünden egemenliğini katı kurallara bağlamıştı. Bu katı kurallar neydi?

1-Her türlü (anonim, limited, kollektif…) şirket ve müessese, Türkiye içerisindeki tüm işlemlerinde, sözleşmelerinde, yazışmalarında Türkçe kullanmak, defter ve hesaplarını Türkçe tutmak zorundadır.

2- Yabancı şirket ve müesseseler, Türk şirketleri veya vatandaşları ile yaptıkları yazışmalarda, işlemlerinde Türkçe kullanmak zorundadır. Ayrıca devletin resmi dairelerine ve memurlarına ibraz etmek zorunda oldukları evrak ve defterlerinde de Türkçe kullanmaları zorunluluktur.   

Bu zorunluluğa uymaksızın evrak imzalandı, sözleşme yapıldı, Türkçesi yoksa maalesef Türk mahkemelerinde bir hükmü de yok.  

 “Ticari hayatın gerçekleri başka”
“İngilizce/Fransızca yazmakta ne sakınca var”
“Tüm dünyaya hâkim olan bir dil kullanılsa n’ olur”
“Yabancı müvekkile anlatılmaz”

Evet makul gerekçeler bulunabilir, ama bu gerekçelerden hiçbiri 1 milyon USD kaybetmenizi haklı çıkarmayacak veya size "temyiz hakkı kazandık" iyimserliğinden başkaca bir yol göstermeyecek. 

Yeşim Yeşiloğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder