Sinefil / "LAGAAN- Once Upon A Time In India" -Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
Sinefil / "LAGAAN- Once Upon A Time In India" -Yeşim Yeşiloğlu

Sinefil / "LAGAAN- Once Upon A Time In India" -Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş

1890'lı yıllarda Champaner köylüleri uzun süredir kuraklıkla mücadele etmekte, İngilizlere vermek zorunda oldukları verginin (Lagaan) zamanı yaklaştıkça çaresizce hem vergiyi nasıl ödeyeceklerini hem de kışı nasıl geçireceklerini düşünmektedir. Bhuvan (Aamir Khan) ikna ettiği köyün yaşlıları ile kuraklık dolayısıyla lagaan ödememek için Eyalet Racasından talepte bulunmaya giderler. Ancak sömürge yönetimi altında aslında bir kukla olarak görev yapabilen Raca yapabilecek bir şeyi olmadığını söyler. 

Bu konuşmalar esnasında İngiliz Yüzbaşı Russell (Billy Zane), Bhuvan'ın ileri gitmiş olduğunu düşünür, Bhuvan'a bir ders vermek adına köylülerin mahvına sebep olabilecek bir teklif sunar. Teklife göre köylüler İngiliz subaylardan oluşan takım ile kriket maçı yapacak, kazanırsalar 3 yıl boyunca lagaan ödemeyecek, kaybederler ise lagaanı 3 kat fazla ödeyeceklerdir. Bhuvan bu teklifi kabul eder. 

Bhuvan'ın önce köylüleri ikna etmesi sonrasında da adım adım çoğalan kriket takımıyla beraber kriket oynamayı öğrenmesi gerekir. Hindistan'ın kast sistemine de sömürge yönetimi altında yaşamanın gurur kırıcılığına da göndermelerle, gökyüzü ve toprak bizimken daha ne korkuyorsun zafer bizimdire inanan bir avuç insanın -her ne kadar sömürge düzenine karşı bir başkaldırı olarak kabul edilemeyecek olsa da- üzerinde güneş batmayan imparatorluğun askerlerine unutamayacakları bir ders verme çabasını izleyeceksiniz. Dört saati aşan süresi sizi korkutmasın zira bazı hikayelerin her ayrıntısını öğrenmeniz gerek....
İyi seyirler...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder