Benim Adım Mavi - Hande Çiğdemoğlu - Sevdalım Hayat
Benim Adım Mavi - Hande Çiğdemoğlu

Benim Adım Mavi - Hande Çiğdemoğlu

Paylaş

 
Benim Adım Mavi
Deniz: Yer kabuğunun çukur bölümlerini kaplayan, birbirleriyle bağlantılı, tuzlu su kütlesi.

İnsan: Homo sapiens taksonomik adıyla bilinen, primatlar takımının, büyük insansı maymunlar familyasının homo cinsinde bulunan tek canlı türü.

İki ayaklı, düşünebilen ve konuşabilen canlı, içinde türlerce organizma barındıran ve içinde bulunduğu gezegenin beşte üçünü kaplayan tuzlu su kütlesinin yanında oturuyor. İklim, soğuk ve yağışlı döneme girmiş. İnsan, kendi türü için belirlenmiş ortalama yaş döngüsünün ortalarında. Coğrafi olarak iç deniz olarak nitelendirilen, koca su kütlesi ise diğerlerine göre küçük olsa da boğazlara ve güçlü akıntılara sahip.

İnsan, türünün ait olduğu kara parçasında oturmuş denize bakıyor.  Birkaç adım atsa ona ulaşabilir. Üzerinde yüzebilir, suyun derinine yalnızca nefesini tuttuğu sürece dalabilir. O anda biyoloji, zooloji, klimatoloji, coğrafyaya ait somut bütün bilgiler, eflatun bir dumana karışıp, helezonlar çizerek gökyüzüne yükseliyor. Etrafı sevgi, bağlılık, tutku, aidiyet gibi güçlü ama görünmez şeyler sarıyor. İnsanın gözleri kapanıyor, lacivert, gri ve pembenin karıştığı maviyi kalbiyle görüyor. Dili susuyor, ruhu konuşuyor:

Deniz!
Bana "annen toprak" diyorlar, oysa ben senden doğmuş gibiyim. Köklerim sularına uzanıyor, ruhum kokuna kenetlenmiş. Gücüm, boyunca uzanan dalgalarından geliyor.

Bana "aşk" diyorlar, sevgililerden bahsediyorlar. Oysa benim yüreğimden tutkuyla taşan sular, sana akıyor.

Denizim!

En eski ve hep yeni sevgilim. Kokunu almadığım zamanlar, canımı acıtarak duruyor. Gözlerim esrarengiz renklerini görmediğinde kör oluyor. Sana bakıyorum. Derinlere yükselen kudretli dünyan karşısındaki dehşetli hayranlığım iliklerime işliyor. Gözümün gördüğü, ruhumun hissettiği hareketlerin kanımı ısıtıyor. Seni duymaya çalışıyorum. Derinlerden gelen, yüzeye çıktıkça mavilenen sözcüklerinden ilham alıyorum.

Sen, her gitmelerin dönüşlerine kucak açan kadim dostum! Öfkelerimi tuzunda, kayboluşlarımı sessizliğinde,  yakarışlarımı ıslak serinliğinde eriten bilge yol arkadaşım.  Bana dair ne varsa, senin dokuma işlediğin mavi desenlerle bezeli.

Peki sen hatırlar mısın, küçük çıplak ayaklarımın seninle ilk kez buluştuğu zamanı? Burnumdan genzime kaçan tuzlu suyunla nefesimin kesilip korkuyla çırpınışımı. İlk kez gözlerimi, bulanık suyunda açtığımdaki buğulu görüşümü. Senin yanında, seninle var oluşumu, büyüyüşümü izledin. Coşkun sevinçlerimi, bulut hayallerimi, sonrasında kesif acılarımı, yürek burkan özlemlerimi içinde biriktirdin.

Ya ben? Unutur muyum umarsız neşemi suyuna fırlattığım çocukluğumu. Deli sorularımın cevaplarını sularında bulduğum ilk gençliğimi. Bağır çağır şarkılarımı sen alkışladın, ilk öykülerime sen şaşırdın. Günyüzü görmemiş küfürlerime kahkahaların, deli ağıtlarıma gözyaşların karıştı.

Yaş aldım hızlıca. Kimi yanı başında, kimi millerce uzağında hasretle… Ama dönmeye gittiğim her gurbetten koynuna koşarak gelmedim mi? Ben geldim, sen bildin. Gözyaşlarımı suyunun tuzuna akıta akıta yaşadığım fani aşklarımı, çaresizce tattığım kaybedişleri, giderken parça parça beni de yanlarında götüren ölülerimi, hayal kırıklıklarıyla çıktığım vazgeçiş yollarını.

Ben savrulurken, sen tutup sarstın kollarımdan hep.  Kudretinden parça parça verip, ayağa kaldırdın. Gözlerimin öfkeyle kapandığı zamanlar maviliklerinle içeri sızıp onları açtın. Kimi küstün bana, yüz çevirdin. "Olmadı senden" dedin. Dalgaların benden uzağa vurdu. Yaşamaktan cayıp, sularına karışmak istediğimde beni reddettin. Kızdın, öfken siyaha çalıp göğe yükseldi. Ama hiç caymadın benden. Affettin, kucakladın, sevdin... Beni en çok sen sevdin. Koşulsuz, riyasız, korkusuz, masmavi sevdin. Ve benden olanları da sevdin. Doğurduklarımı kucakladın. Onların kulaklarına da saf iyiliğini üfledin.

Bugün kalbim iyilik, giz ve sevgiyle doluysa, bana dokunduğundandır. Benim adım Mavi ise, ruhunu ruhuma kattığındandır. Deniz, denizim. Yanımdaysan yoluma devam edeceğim...

Hande Çiğdemoğlu
hande.cigdemoglu@gmail.com

Fotoğraflar: Hande Çiğdemoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder