belki resim der ki / adada, pazar öğleden sonra - Ender Macun - Sevdalım Hayat
belki resim der ki / adada, pazar öğleden sonra - Ender Macun

belki resim der ki / adada, pazar öğleden sonra - Ender Macun

Paylaş

belki resim der ki / adada, pazar öğleden sonra

A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte, (Un dimanche après-midi sur l'île de la Grande Jatte), Georges Seurat, 1886, tuval üzerine yağlıboya

Giysilerini ve defterinin arasındaki o taze magnolia yapraklarını, küçücük bez bir çantaya koyup bir daha geri dönmemek üzere adadan gidiyorken, tam da öğlen vakti, biraz gölge ve biraz da tatlı, yakıcı güneş nasıl da oynaşıyordu üzerimizde. Bundan başka pek bir şey yok, bazen neşeyle hatırladığım; iyi ki de yok. Cümbüşlü ve rengârenk bir gezi teknesi kaçıncı kez çıngır çıngır çalarak kampanasını geçiyordu küçük limana doğru da, biz onu bile göremeyecek kadar kederliydik. Yıllar sonra, şimdilerde, bazen gidip o kıyıda öyle boş boş oturuyorum akşamüzerleri.  Sanki tanıdığım, çokça tanımadığım herkes birilerinden, bir şeylerden, bir yerlerden, belki, hani,  kendinden ayrılmış da gri ve gölgemsi bedenini ılık çimene hatıra diye bırakmış gibi. Sahipsiz ve uslu gölgelerimiz çimende neşeyle birleşiyor gibi.

belki resim der ki, resim sanatının yüzyıllardır süregelen varlığının parçası olmuş belli başlı eserlere kısacık hikâyelerle eşlik eden, kurmaca bir dokunuş denemesidir ve kuşkusuz, ana eksenini ‘anlamlandırılan’  eserin kendisi oluşturur. Bu uzun soluklu proje ‘resim’ ve ‘izleyen’ arasındaki doğal bağa gönderme yapar.

Ender Macun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder