Anadolu’da Çağdaşlaşma - Zülfü Livaneli - Sevdalım Hayat
Anadolu’da Çağdaşlaşma - Zülfü Livaneli

Anadolu’da Çağdaşlaşma - Zülfü Livaneli

Paylaş

Anadolu’da Çağdaşlaşma

Eğer Cumhuriyet, Mustafa Kemal’in kültür mirasını sürdürseydi, bugün gelip dayandığımız noktaya, yani arabesk ve göbek dansı müptezelliğine sürüklenmezdik. Çok gençler hariç herkesin hatırlayacağı gibi, eskiden bu ülkede halk şakır şakır göbek atmazdı. Anadolu ve Rumeli halk dansları arasında göbek yoktur; bizim geleneğimiz değildir bu. Arabesk de (adı üstünde) bize ait değildir. Çok zengin olan halk müziğimizin hiçbir tınısı arabeske benzemez. Bu yüzden arabesk müzik akımını da, Türkiye’nin Araplaştırılması çabalarının bir izdüşümü olarak görmek yanlış olmaz herhalde.

Politika, medya, günlük yaşam, eğlence ve insan ilişkileri arabeskleşti. Bir yanda siyasi çabalar, bir yanda uluslararası finans kuruluşları, öte yanda Amerika’nın yeşil kuşak teorisinde Türkiye’ye uygun gördüğü “Ilımlı İslam” modeli, arabesk akımıyla birleşerek bizi kendi benliğimizden, kendi kültür dünyamızdan, müzik ve eğlence biçimimizden uzaklaştırdı. Bizi biz olmaktan çıkardı. Yüzlerce yıl içinde edindiğimiz değerler sistemimizi parçaladı.

Ama ne yazık ki bunun yaşamsal önemde olduğunu kavrayacak, Mustafa Kemal çapında kültür adamları yönetmiyor bizi. Ve Türkiye’deki esas önemli kaybın beş on milyar değil, değerler sistemi ve kültür kaybı olduğunu anlayanların sayısı çok az. “Bize biraz gelenek ve insani değer gönderin!” diyebileceğimiz bir IMF de bulunmuyor.

Zülfü Livaneli 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder