Sinefil / Saving Private Ryan ( Er Ryan'ı Kurtarmak) - Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
Sinefil / Saving Private Ryan ( Er Ryan'ı Kurtarmak) - Yeşim Yeşiloğlu

Sinefil / Saving Private Ryan ( Er Ryan'ı Kurtarmak) - Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş

Saving Private Ryan ( Er Ryan'ı Kurtarmak)
Beşinci yılını dolduran İkinci Dünya Savaşı tüm hızıyla devam etmektedir. Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri Almanya’ya karşı ittifak yapmış, 2 milyona yakın asker toplamıştır. Fransa Almanya’nın işgali altındadır. İttifak kuvvetlerinin başına geçen Eisenhover (Gelecekteki ABD Başkanı “IKE”) Fransa’yı ve diğer Avrupa kuvvetlerini “kurtarmak” için bir deniz saldırısına karar verir. Tarihe “Normandiya Çıkarması” olarak geçecek hareket 6 Haziran 1944’te başlar.

Dünyayı paylaşamayan açgözlü yaşlılar gençlerin kanıyla denizi kırmızıya boyar. “Neden öldüm?” sorusuna “Ülken için”den başka bir cevap verilmez. Ülkem için… Ülkeler, bayraklar, tel örgüyle ayrılmış sınırlar, birbirinden farklı dilleri konuşsalar da aynı gökyüzü altında aynı güneşe bakarak huzur bulabilen “komşular”. Bir anda boğaz boğaza gelmek zorundadırlar. Henüz tadamadıkları yemekler, koklamadıkları çiçekler, gezmedikleri vadiler varken terki diyar etmek zorundadırlar. Birileri kasasındaki altınları çoğaltsın, birileri kendince hazırladığı planları işletsin diye sevdiklerini geride bırakmak, evin bir köşesinde duracak üniformalı fotoğrafları ile onları her daim gözyaşlarına boğmak zorundadırlar.

Denizin kırmızıya boyandığı, yarım kalan pek çok hikayenin olduğu bu günden sağ çıkmayı başaran Yüzbaşı John Miller ve ekibine yeni bir görev verilir. Binlerce asker içerisinde Er James Ryan’ı bulmak ve onu sağ salim evine ulaştırmak.   Kimi zaman bir çocuk için kimi zaman bir bölük için durmak ve yardım etmek isteseler de Ryan’ı bulma görevine devam etmek zorundadırlar.

Ekibin üyeleri yolculuk boyunca görevlerini sorgular, elbette Yüzbaşı Miller da.  Tek bir asker için hayatını tehlikeye atan yedi asker. İç çatışmaları devam ederken üç kardeşini savaşta kaybettiği için eve gönderilmesine karar verilen Er Ryan’ı bulurlar. Ryan’ı alıp dönmek isteseler de Ryan yol boyunca kavga ettikleri konuya tuz basarcasına bu emre itaat etmeyecektir.

Savaştan uzakta bir dünya umuduyla iyi seyirler..

Yeşim Yeşiloğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder