Aşk Üşür mü? - Hande Çiğdemoğlu - Sevdalım Hayat
Aşk Üşür mü? - Hande Çiğdemoğlu

Aşk Üşür mü? - Hande Çiğdemoğlu

Paylaş

 Aşk Üşür mü?
İçinden sanatın geçtiği hangi şey sıradan ve yavan olabilir ki? Hele ki bu aşksa… Aşkın sahip olduğu mucizevi kudret, notalarla ve ezgilerle çevrelendiğinde setler deviren bir güce ulaşmaz da ne olur? O kız o şarkıyı söylemeseydi, o adam o piyanoyu çalmasaydı, aralarında gezinen büyülü duman böylesine yükselir miydi?

Aynı film içinde müzikal, dram ve aşk kategorilerini eşit pay etmek zor iştir. Hangisine yüzünüzü çevirirseniz onu bulacağınız bir filme ise her zaman rast gelmezsiniz. 2018 Polonya yapımı, Zimna Wojna (Cold War) filmi tam olarak da böyle tanımlanabilir. Kategorilere sığmayan, birçoğunu aynı anda dolduran bir yapım.  Bu yüzden, Polonyalı yönetmen Pawel Pawlikowski’nin Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görülmemesine şaşmamalı. Başrollerindeki Joanna Kulig özellikle de Tomasz Kot’un oyunculuk performansları ise alkışa değer.

Film, 1950’lerde Polonya, Berlin, Yugoslavya ve Paris’te geçiyor. Tematik olarak işlenen soğuk savaşın izleri, birbirinden çok farklı bir adam ve kadının tutkulu bir aşk yolculuğunda kendine yer buluyor. Filmin siyah beyaz çekilmiş olması, hikâyenin etkileyici ve dramatik dokusunu izleyiciye doğrudan aktarıyor. Bunda elbette filmde kullanılan Doğu Avrupa yerel halk müziklerinin de payı büyük. Solo ve koro halinde etkili ve güzel seslendirilmiş müzikler doyurucu. Özellikle filmin girişinde bir çocuktan dinlediğimiz halk şarkısının, filmin devamında farklı versiyonları ile karşımıza çıkması, en sonunda ise nefis bir jazz şarkısına dönüşmesi, sinemada müzik şartı koşan izleyiciler için filmi benzersiz kılıyor.
Aşkın imkansızlığı mı, imkansızlığın aşkı yaratması mı sorularının cevabını verir mi bilinmez, Zimna Wojna (Cold War) filmi görsel yetisiyle sizi donatan güzel bir melodram. Farklı iki dünyanın tutkulu yolculuğuna, böylesine etkili müziklerle şahit olmaya değer.

Hande Çiğdemoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder