Resimaltı / 08 Ocak 2018 - Ender Macun - Sevdalım Hayat
Resimaltı / 08 Ocak 2018 - Ender Macun

Resimaltı / 08 Ocak 2018 - Ender Macun

Paylaş

1
Fotoğraf: Ender Macun
2013, Kasım… Tarık Akan’la Halet Çambel’e gidiyoruz. Kameralarımız, ışıklarımız… Röportaj yapacağız Halet Hanım’la. Bir belgesel için. Boğaz'da, müthiş bir yalıdayız. Kameraları, ışıkları kurup Halet Hanım’ı bekliyoruz. Yardımcısı tekerlekli sandalyeyle getiriyor. Tarık Akan kulağıma eğilip ‘Çok yaşlanmış’ diyor. 1916’lı.

2
Fotoğraf: Ender Macun
Kameraları çalıştırıyorum. ‘Biraz uzaktan alalım’ diyor usta. ‘Tamam’ diyorum. Zoom out… Gülümsüyor Halet Hanım. Fakat konuşamıyor. Birkaç sözcük çıkıyor ağzından. Sonra susuyor. Gözleri doluyor. ‘Soru neydi?’ Usta’yla göz göze geliyoruz. Makineleri durduruyorum. Yardımcısı götürüyor Halet Hanım’ı. ‘Dinlenmesi lazım.’

3
Fotoğraf: Ender Macun
Usta, devasa kütüphaneden bir kitap alıyor. Oturuyor. Sayfaları çeviriyor. Halet Hanım’ın değerli eşi Nail Çakırhan’la ilgili bir kitap bu. Dikkatle okuyor. Ben de birkaç kitap alıp karıştırıyorum. Ev bakımsız olmasına rağmen kitaplar tertemiz, tozsuz. Duvarlarda Bedri Rahmi’ler, Avni Arbaş’lar… Her yerde hatıralar.

4
Fotoğraf: Ender Macun
Usta dalmış gitmiş kitaba. Arada gülümsüyor. Sessizlik var salonda. Kış güneşi bir parıldıyor, bir sönüyor. Arada bir televizyondan sesler geliyor. Makineleri topluyorum. Evin önünden hayat akıyor. Arabalar geçiyor, insanlar geçiyor… Herkes bir yerlere… Ev, olanı biteni bir vakanüvist gibi kayda geçiriyor.

5
Fotoğraf: Ender Macun
Boğazdaki muhteşem yalının odalarını dolaşıyoruz sonra. Usta yoruluyor. Pencerenin kıyısına oturuyor. ‘Konuşamadık’ diyor. ‘Konuşamadık’ diyorum. Belki daha sonra. Başka bir zaman. Usta susuyor. Ne düşünüyor? Hadi gidelim artık.

6
Fotoğraf: Ender Macun
Gideceğiz birazdan. Bahçeye çıkacağız ama önce. Yalıyı seyredeceğiz. Yerdeki çakıl taşlarına, koca ağaçlara, üstü örtülü eski bir arabaya bakacağız. Sonra gideceğiz. İşimiz, gücümüz var. Halet Hanım iki ay sonra göçüp gidecek bu hayattan. Usta da iki yıl sonra… Bunu bilmiyor olacağız. Hepimiz boyası dökülmüş eski birer sandalyeyiz çoktandır, aslında. Özlüyoruz seni, tutunmaya çalışıp, ağlamadan ama, iki güzel şarkının arasında…

Ender Macun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder