Mücadele! - Zafer Köse - Sevdalım Hayat
Mücadele! - Zafer Köse

Mücadele! - Zafer Köse

Paylaş
 

Mücadele!

Dünyada bunca at varken tekerlekli araç üretme projesini hiç de “fizıbıl” bulmadığını söyler banka müdürü. Kredi başvurusuna olumsuz yanıt verilince, Bay Ford, dosyasını alıp çıkar.

Bu anekdot bile, bir başarı hikayesinin parçası olarak anlatılır. Banka müdürünün değil elbette, Ford’un hikayesi.

Aynı şekilde Kafka gibi, Proust, Oğuz Atay gibi sonradan başarıya ulaşmış yazarların hikayeleri de dillerdedir.

Ford veya Oğuz Atay açısından bir başarı gerçeği kuşkusuz var. Ama “başarı” referans alınarak anlatılınca, bu hikayeler genellikle yanlış kanaatlerin yayılmasına neden oluyor. Hak edenlerin mutlaka olumlu sonuçlara ulaşacağı, aslında hayatta haksızlık gibi bir olgu bulunmadığı yönündeki düşünceleri, doğrudan dile getirmeden savunmak işlevini yerine getiriyorlar.

Tıpkı yoksulluğun sorumlusu yoksul insanlarmış gibi, işsizliğin nedeni işsizlermiş gibi bir yanılsama bu.

Hepsinden önemlisi, bu hikayeler “başarı” kavramının sorgulanmasının önüne geçiyor.

Oysa tedavüle sokulmamış ve karanlıkta kalmış ne çok değer vardır. Belki Kafka’yla aynı yıllarda yaşamış ve ondan daha derinlikli, daha büyük romanlar yazmış birinin yapıtları bir daha bulunamayacak biçimde çöpe atılmıştır. “Piyasaya” çıkamamış nitelikli işlerden ve kaybolup gitmiş değerlerden haberimiz olmaz ki. Kim bilir “başarı” hikayelerinin kaç katıdır onlar. Nerden bilelim, kendilerini bile anlatamazlar.

Belki de “başarısızlıkları” bundandır: Kendini anlatmayı dert etmemişlerdir.

“Başarı” nitelikle veya güzellikle ilgili bir kavram değil. Ama mücadele ile ilgili olduğu kesin. Ve mücadele, belki de her şeyden belirleyici, her şeyden önemli.

Kazanmak ne ki, başarı ne! Zaten bitecek bir ömrü bile feda edecek değerler yoksa... Hayatta mücadeleden daha büyük bir anlam olabilir mi?

Kazanmayı, başarıyı yüceltenler ve tutunamamayı, kaybetmeyi yüceltenler; bunlar aslında aynı yaygın modaya kapılmışlardır. Bakış açıları pek farklı değil.

Oysa aslolan mücadele! Kazanan tarafta yer alma şartı olmadan, haklı tarafta bulunma tercihiyle mücadele.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder