Park Habitatı - Asiye Açar - Sevdalım Hayat
Park Habitatı - Asiye Açar

Park Habitatı - Asiye Açar

Paylaş

 Park Habitatı

"Hadi oğlum, kay hadi! Eve gideceğiz bak, kay hadi!”

İş çıkışı çocuğa ayrılan yarım saatlik park hakkına sığmaz hiç bir şey. Çocuk, şöyle bir on dakika dikilip bakamaz parkta oynayan diğer çocuklara. Onu bekleyen ebeveynine oynayıp eğlendiğini gösterecek bir kaç örnek vermek zorunda. Kaydıraktan kaymak, salıncakta sallanmak gibi. Eğlendiğine dair ebeveynin vicdanını rahatlatacak somut bir kanıt vermek zorunda.

Oysa belki, dakikalarca bankta oturup, koşturan yaşıtlarını izlemek, bastonuyla yavaş, yavaş, yavaş -o kadar yavaş ki çok ilginç geldi ona- yürüyen yaşlı amcayı incelemek istiyor. Oturduğu yerden çekirdek çıtlarken çocuğuna bağıran bir kadının karnı nasıl da sallanıyor kızınca. Oradaki büyük abla nasıl yapıyor o akrobatik hareketleri?

Oo annenin sesi yine geldi. "Emreeee oturup durma, kay hadi, eve götürürüm baakk!" "Bak gözümün önünde, sadece şu kaydıraktan kayacaksın, başka hiç bir yere gitmeyeceksin!"

4 yaşındaki Emre şöyle düşünüyor belki de: "Ben de yapabilirim aslında o hareketleri, keşke izin verse annem. Düşeceğimden korkmasam yaparım. Annem azıcık sırtımdan tutsa, bi de düşersem diye yanımda dursa, ben hiç korkmam… O hareketlerin hepsini yaparım. "

Kayra 2,5 yaşlarında ufak tefek, kara kuru bir kız. Yağmurdan ıslanmış kaydırağın tepesinde.

“Kayraaa kaymaaa ıslaak! Taytın ıslanır bakkk!”

Kayra: "Ama kirlenmek güzeldiiiirrr! Eve gidince değiştiririiiiz" diyor, hem çekinip hem savunuyor kendini. Anne gülümsüyor bu lafların üstüne. Kayra istekli ve cesur. Kaydırağın tepesinde, ayaklarını indirip poposunu kaydırağa koyuyor. Islaklığı hissedince yüzünde bir gerilme oluyor, annesine bakıyor.

"Hadi kay artık kay, olan oldu!" diyor gülümseyerek anne. Anne anlayışlı. Anne süper.  Kayra kayıyor, kaydırağın altındaki son durakta tekrar anneye bakıyor. Arkasını dönüp bakıyor, tayt ıslanmış…

Cesur küçük yürek, ıslanan taytıyla, sırada bekleyen bir sürü çocuğun kaydıraktaki yolunu açtığını bilmiyor...

5 yaşındaki Defne, bisikletiyle küçük parkta her tur atışta, bankta oturan annesinin yanına uğruyor. Dişsiz yaşlı bir teyze annesinin yanına oturmuş, hiç konuşamıyor. Defne onun parmaklarıyla yaptığı hareketleri şaşkınlıkla inceliyor. “Yazık ona di mi anne? Dişlerini hiç fırçalayamaz o di mi? Dili de mi yok? diye sormak istiyor belki de.

Anneyle dişsiz teyze sohbet ediyorlar; 3 çocuğu 3 de torunu varmış, biri kız ikisi erkek."Anneler birbirlerini nasıl anlıyorlar?" diye merak ediyor belki de.

Asiye Açar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder