Mızraklar, Mızraklar Tüfekler, Tüfekler - Aydan Kara - Sevdalım Hayat
Mızraklar, Mızraklar Tüfekler, Tüfekler - Aydan Kara

Mızraklar, Mızraklar Tüfekler, Tüfekler - Aydan Kara

Paylaş


Katılımcı  : Aydan Kara

Tarih : 10.08.2018

Kitap : Mızraklar, Mızraklar Tüfekler, Tüfekler / Jose SARAMAGO

Tema : Savaş ve silah endüstrisi, kapitalist düzen 

Konu : Sonu gelmeyen savaşların silah fabrikaları ile ilişkisini sorgulayan, ''Neden silah sanayinde hiç grev olmaz ?'' sorusuna cevap arayan bir roman. Bellona A.Ş. adındaki bir silah fabrikasının muhasebe bölümümde çalışan kendine güveni az, pısırık bir muhasebeci olan Artur, idealist eşi Felicia teşviki ile çalıştığı fabrikanın İspanya Savaşı'nda oynadığı rolü ortaya çıkarabilecek mi?

Anlatım : Yazım kurallarına uymadan söze önem veren, insanı sorgulamaya düşünmeye iten sade bir anlatım.

Çağrışım : 

Bu kitabının dışında Saramago 'nun  iki kitabını daha okudum ( Körlük ve Görmek) bir diğerine (Kabil) yeni başladım. Her kitabını bitirdikten sonra < vay vay vay bu nasıl bir dünya? Her söylenen, bana her öğretilen doğru mu? Seçimlerimde gerçekten özgür müyüm? > diye sordum kendime. Sorular bunlarla da bitmiyor ki yaşadığım dünyanın sahibi kim? Medya, büyük patronlar, hükümetler hayatımızın ne kadar içinde? Düşün düşün dur.... Okurken geri döndüğüm tekrar tekrar okuduğum satırlar, sorular, sorgulamalar.

Saramago kitaplarında anlatılanlar birer fotoğraf karesi gibi beynime depolandı sanki. Bu fotoğraflarda daha çok adil ve etik olmayan güç odakları, kapital sahipleri, sistemin yöneticileri yer alıyor. Daha, daha dikkatli baktığımda ise  esas fonu kadınların oluşturduğunu, toprağa ektikleri sevgi tohumunu ve çözümleri gördüm. Kadın üretiyor ve kendi gelişmişliğini iyiye, güzele  doğru kullanıyor. Bu fotoğraf çok daha umut vericiydi benim için.

Gücünü insan sırtından kazananlara inat, bütün kara yüzlere inat kadınlar gökkuşağının bütün renklerini etraflarına yayıyorlar. Saramago benim değişimim, benim değişimim bir kişinin daha değişimi, o bir kişiyle beraber toplumun değişimi. Tutsak olmamak, esaret altına girmemek için mücadele etmek, savaşmak gerek. O vakit savaşalım sevgi için, aşk için, özgürlük için , emek için , umut için , hayvanlar için , doğa için ....

Aydan Kara



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder