Deneyimliler İçin “Yeni İş Stresi”yle Başa Çıkmanın Yolları - Hande Çiğdemoğlu - Sevdalım Hayat
Deneyimliler İçin “Yeni İş Stresi”yle Başa Çıkmanın Yolları - Hande Çiğdemoğlu

Deneyimliler İçin “Yeni İş Stresi”yle Başa Çıkmanın Yolları - Hande Çiğdemoğlu

Paylaş


Deneyimliler İçin “Yeni İş Stresi”yle Başa Çıkmanın Yolları

Kriz dönemi personel maliyeti düşürme politikalarına takılıp işini kaybedenlerden, bu iş bana göre değil diye istifasını verenlere, mobbingin çeşitli hallerinden birine maruz kalıp işinden ayrılanlardan, şehir değişikliği, medeni hal değişikliği ya da herhangi bir kişisel nedenden dolayı işinden ayrılanlardan biriydiniz belki düne kadar. Kısacası işsizdiniz. Ne kadar yorulduğunuzu düşünüp bir süre dinlendiniz, belki de kendinizi yıllık izinde gibi hissedip keyiflendiniz.

Sonrasında can sıkıntısı, gelecek endişesi, kariyer planı derken kendinizi tekrar o zorlu iş arama sürecinin tam ortasında buldunuz. Yeniden düzenlenen CV’ler, iş başvuruları, mülakatlar, “biz sizi ararız”lar… Kimi zaman umut kırıcı, kimi zaman yorucu bu süreç nihayet başarıyla sonuçlandı. Görüşmeler tamamlandı, prosedürler yerine getirildi, artık yeniden bir işiniz var. Çalışmayı ve mesleğini sevenler için gerçek bir zafer!

Yeni işvereniniz, eğitiminizden, kişisel özelliklerinizden, en çok da deneyiminizden etkilenerek sizi işe aldı. Başarıyla yürüttüğünüz projeler, sizden övgüyle bahseden referanslarınız vardı. Görüşmeler, güvenli tavırlarınız, vizyonunuz ve hedefleriniz sayesinde istediğiniz gibi sonuçlandı. Şimdiye kadar pek çok işte çalıştınız. Özellikle iş yaşamına yeni katıldığınız günlerde kendinizi ispat etmek için kim bilir sınırlarınızı ne kadar da zorladınız. Zorluklarla mücadele ettiniz, başarılara imza attınız. Ancak ne kadar deneyimli de olsanız işteki ilk günlerin verdiği stresle baş etmek oldukça zordur. Yeni bir ortam, yeni çalışma arkadaşları, özelikle de yüksek beklenti…

Yeni işe alışma sürecinin ve başarılı olma kaygısının verdiği sıkıntı, uzun zamandır beklediğiniz işe sahip olmanın verdiği mutluluğun önüne geçmesin. İşte “yeni iş stresi” ile baş etmenin basit yolları:

1- Kendinize güvenin. Ne de olsa bu ilk işiniz değil. Ne kadar farklı da olsa genel çalışma prensiplerini biliyorsunuz. Bu işe kabul edildiyseniz, sizdeki potansiyelin farkına varıldığı içindir, siz de kendi potansiyelinizi küçümsemeyin.

2- Sabırlı olun.  Hiç kimse sizden, işe başlar başlamaz işletmeyi kurtarmanızı beklemiyor. Öğrenmek ve uyum sağlamak için kendinize zaman tanıyın. İşe hâkim olmadan, ya da işleyişi tam olarak öğrenmeden bir şeyler yapmaya çalışmayın.

3- Hata yapmaktan korkmayın. Ne kadar deneyimli de olsanız mutlaka hata yapacaksınız. Unutmayın hatalarınızın en fazla tolerans gösterileceği zamanlardasınız. Yeni olmanın avantajını kullanın.

4- Sormaktan çekinmeyin. Şimdiye kadar birçok firmada çalışmış olabilirsiniz. Ama her işyeri diğerinden farklıdır. İşleyiş, çalışma prensipleri hatta kullanılan ekipman bile farklılık gösterebilir.  Örneğin oradaki fotokopi makinesinin nasıl çalıştığını bilmiyorsanız, kullanmak için kendinizi zorlamayın. Dürüst ve samimi bir şekilde sorun ve öğrenin.

5- İş arkadaşları ile ilişkilerinizi iyi ayarlayın. Yeni iş arkadaşlarınız için siz merak edilen kapalı bir kutusunuz. Açmanız gerektiği kadar açın. Dürüstlükle boşboğazlılık arasındaki dengeyi iyi ayarlayın. Kimseye tam olarak güvenmeyin. Yeni arkadaşlarınıza kendinizi doğru anlatmaya çalışın. Kendine güven iyidir ama kibirli “yeni”lerden kimse hoşlanmaz. Unutmayın onların size olduğundan daha çok sizin onlara ihtiyacınız var. Güler yüzlü, sıcak ama mesafeli olun.

6- Rehavete kapılmayın. Oryantasyon bir süreçtir ama her süreç gibi bir sonu vardır. Yeni iş için gelen tebrikler, tanışma fasılları, yemekler, kahve sohbetleri, mailler, mesajlar derken zamanı ıskalamayın. Evet, ilk günler işvereniniz sizden üstün performans beklemez ama bu anlayış fazla uzun sürmeyecektir dikkatli olun.

7- Kendi planınızı yapın. Hiçbir şey bilmiyor bile olsanız kafanızda bir iş planı yapın. İşi zamanla öğrenirsiniz ama planlamanız yoksa başarılı olamazsınız.

8- Gözlemci ve araştırmacı olun. Kimse size ihtiyacınız olan bilgiyi altın tepside sunmayacak. İşe kolay adapte olmak ve biran önce işlerlik kazanmak için alıcılarınızı açık tutun. İşyeri kültürünü, işleyişle ilgili ayrıntıları doğru gözlemleyin, işin incelikleri ile ilgili ayrıntıları araştırmaktan çekinmeyin.

9- Bilgiye doğru kanallardan ve hızlıca ulaşın. Kimi zaman internet, kitaplar ya da eski arkadaşlar daha bilgiye daha kolay ulaşmanızı sağlayabilir. Örneğin muhasebeci ya da hukukçu bir arkadaşınız, ihtiyacınız olan bilgiyi çabuk ve sağlıklı almanızı sağlayabilir.

10- Pozitiflik hayat kurtarır, göz ardı etmeyin.  İşyerindeki huzurunuz ve başarınız için pozitif olmanın önemini fark edin. Sorunların büyüklüğü ne olursa olsun kendiniz, çalışma arkadaşlarınız, işvereniniz ve iş çevrenizdeki muhataplarınızla ilgili ilişkilerinizdeki pozitif yaklaşım, hem sizi ve işyerinizi başarıya götürür hem de sizi yeni işinizde mutlu ve huzurlu olmanızı sağlar.

Hande Çiğdemoğlu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder