1 Mayıs’ın Anlamı ve Önemi - Zafer Köse - Sevdalım Hayat
1 Mayıs’ın Anlamı ve Önemi - Zafer Köse

1 Mayıs’ın Anlamı ve Önemi - Zafer Köse

Paylaş
Çalışma sürelerinin kısaltılması için yürütülen örgütlü mücadele, insanlık tarihinin en önemli konusudur! Çünkü:


Çalışma sürelerinin kısaltılması için yürütülen örgütlü mücadele, insanlık tarihinin en önemli konusudur! Çünkü:

1-  Sekiz Saatlik işgünü sayesinde, yaşamak için çalışmak zorunda olan insanların kendine zaman ayırabilmesi mümkün hale geldi. Sevmeye ve düşünmeye hak kazanıldı.

2-  “Serbest zaman” talebi gibi “laiklik”, “özgürlük”, “insan hakları” taleplerinin de emek mücadelesi ile ilişkilendirilmesi ve hayata dair hale gelmesi sağlandı.

3-  1 Mayıs 1886’da görkemli bir gösteriye dönüşen Amerikalı işçilerin 8 saatlik işgünü mücadelesi, çok sayıda ülkenin işçileri tarafından desteklendi. Dünyanın milliyetlere veya dinlere göre bölünmüş biçimde algılanması için eğitim, medya, popüler kültür ve her türlü yolla yürütülen çalışmalara rağmen, asıl meselenin üretenler ve yönetenler arasında olduğu somutlaştı.

4-  Güçlülerden ricada bulunarak, itaat ederek veya kişisel çözüm arayarak değil, örgütlü mücadele sonucunda insanca haklara ulaşılabileceği kanıtlandı.

***

Çözümü dalkavuklukta arayan, sevdiklerinden esirgediği zamanını işi için şart olmadığı durumlarda bile işyerinde daha uzun süre kalarak harcayan, sermaye ideolojisiyle mücadele etmek yerine çalışma arkadaşlarıyla rekabet etmeyi tercih eden işbirlikçiler hariç… Bütün çalışanların Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.

Yaşasın 1 Mayıs!







Uzun Yürüyüş - Abidin Dino



1 yorum:

  1. Daha önce ' 1 mayıs' ı böyle az ve öz cümlelerle okumamıştım hiç.
    1 mayıs tüm çalışanlar için kutlu olsun..
    Devletin veya hükumetin değil ama taptığı ideolojinin dalkavuklugunu yapanlar hariç...
    Bu ideolojinin uydurduğu mübarek(!) Gün ve bayramları dine saldırmak için bulunmaz bahaneler olarak kullananlar hariç...
    Bunlar uzerine sözleri ile niyetleri ve yaşam tarzları arasında uçurum olmayanlar hariç...
    Yaşasın 1 Mayıs!

    YanıtlaSil