E-İmzanız Yanınızda Değilken de Uyaba Girebileceğinizi Biliyor muydunuz? - Sevdalım Hayat
E-İmzanız Yanınızda Değilken de Uyaba Girebileceğinizi Biliyor muydunuz?

E-İmzanız Yanınızda Değilken de Uyaba Girebileceğinizi Biliyor muydunuz?

Paylaş
Elektronik imza kullanan pek çok meslektaşın bilmediği bir teknik detaya açıklık getirmek istiyorum:

Uyap sistemine bağlanabilmek için kırmızı USB e-imza  aparatlarını sisteme giriş yapmak için kullanacağınız bilgisayara takmak zorunda değilsiniz. Uyap portala başka bilgisayardan girip, şifreyi başka bilgisayarda tuşlayabilirsiniz. 

Bu ne demek oluyor? Neler yapabilirsiniz?

1- Diyelim ki Macbook kullanıyorsunuz ve UYAP'a bir türlü bağlanamıyorsunuz. Windows bir bilgisayardan imzalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. (Bu arada artık Macbook'tan UYAP'a girmek mümkün ve gayet kolay, şurada açıklamıştık).

2- USB e-imza yanınızda yokken bile bilgisayarınız veya cep telefonunuz ile UYAP'a bağlanmak için ofisteki bir başka meslektaşınızdan sizin için USB E-imza'nızı kullanarak girişinizi onaylamasını isteyebilirsiniz. Tatildeyken uyaba bakasınız gelirse bu yolu deneyebilirsiniz :-)

Peki Nasıl?

Çok kolay, uyap portala giriş seçeceği olarak E-Devlet üzerinden girişi seçeceksiniz. TC kimlik numaranızı yazıp sistemin size verdiği kodu diğer bilgisayardaki "E-Devlet E-İmza Uygulaması"na girerek ve USB E-imzanızı takarak imzalama işlemini gerçekleştireceksiniz. İşte bu imzalama işlemini yapacak olan bilgisayara bir başka bilgisayar olabileceğinden, USB E-İmza'yı ofisinizde bırakmışsanız arkadaşınız kendi bilgisayarından söz konusu uygulamaya çalıştırıp sizin yerinize USB E-imzayı takarak ve şifrenizi girerek sizin UYAP'a bağlanmanızı sağlayabilir. E-Devlet E-İmza Uygulaması'nı zaten herkes kullanıyordur ama şuradan da indirilebilir: https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Elektronik-Imza 

Uyarı
E-imzanızı şahsen kullanmanız kendi güvenliğiniz için elzemdir. Şifrenizi paylaşacaksanız da sadece güvendiğiniz kişilere paylaşmanızı tavsiye ederim. Kötü niyetli kimseler e-imzanız ile sizi hak kaybına uğratacak işlemler gerçekleştirebilirler. 

Bu yazı Uyap Doküman Editör'ü ile ilgisizdir. Sadece alternatif bir yol ile Uyap Portal'a bağlanmayı açıklamaktadır. Uyap Doküman Editör artık Macbook'ta da Windows'ta da daha sorunsuz çalışabilmektedir. 

Bonus
E-Devlet E-İmza Uygulaması'nın kullanımını gösteren faydalı bir video (klasik müzik eşliğinde): https://www.youtube.com/watch?v=H-mg0IRkswE 

Av. Durmuş CEVLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder