Sinefil / Sarmaşık - Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
Sinefil / Sarmaşık - Yeşim Yeşiloğlu

Sinefil / Sarmaşık - Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş

Bir armatör iflas eder, liman giriş ücretini ödemediği için geminin limana girmesine izin verilmez, gemiye de haciz konulur.  Armatörün ve taşınmazlarının durumu netleşinceye kadar gemi açık denizde bekleyecektir. Geminin açık denizde bekleyebilmesi için gemide kaptanla beraber 5 kişi daha kalmalıdır. Ücretlerini alıp alamayacakları kesin olmasa da biraz daha para kazanmak isteyen 5 kişi daha. 

Kendi halinde, problemlerini kendisini keserek aşmaya çalışan aşçı Nadir. Ailesinin yaşadığı gecekondu yıktırılmıştır, Nadir dönse de yapabileceği bir şey yok, paraya ihtiyaç var madem, işsiz kalmaktansa gemide çalışmaya devam etmelidir.

Dayak yedikten hemen sonra gemide çalışmak üzere gelen, küfürün gırla gittiği ortamda annesine yönelik küfür yüzünden bir türlü sakinleşemeyen Cenk. Her gece içki ve uyuşturucu ile kafayı çekse de aslında modern zaman filozofu. Karakterlerin bunalımları hakkında konuşan tek kişi.

Taksicilik yaparken gemiye kapak atmış bir başka “keş” Alper. İçki ve uyuşturucunun etkisi ile Cenk’le kanka olup her gece kuralları çiğnemeyi alışkanlık haline getirirken Cenk’in bunalım konuşmalarının sadık dinleyicisidir. 

Beş vakit namazını aksatmamaya çalışan, kaptanın sözünden asla çıkmayan itaatkâr ve işinden kaytarmayan İsmail. Küfür etmekten çekinmeyen, iktidarın bekçiliğini yapabilecek, Beybabadan sonra ikinci yetkili kişi.

Dev boyu ile kavgada karşınızda olmasını istemediğiniz, sessiz, sorulara cevap vermeyen, sohbetlere katılmayan Kürt. Bir noktadan sonra Hayalet Kürt. Evet evet ülkemizdeki sorunlara yönelik göndermeler de var.

Herkesin Beybaba diye seslendiği, gemiyi terk etmemek için adamlarını açlığa ve susuzluğa da mahkum edebilecek kaptan. Sorgulanamaz, karşı çıkılamaz iktidar figürümüz.

Gemi aynı yerde durmakta, herkes aynı işi yapmaktadır da belirsizlik, tekdüzelik günden güne gerilimi artırmaktadır. Yemek için malzeme azalmaktadır armatörden haber yoktur. Beybaba herkese farklı konuşmakta, iktidarının sarsılmaması için çabalamaktadır. Kavgaların bitmek bilmemesi, Cenk’in öngörülemez davranışları, Kürt’ün ortadan kaybolması, gemi normal bir gemi değildir artık. Cenk’in sözünü tutması ve İsmail’i hazırlıksız yakalayarak yakalaması ile filmimize ismini veren Sarmaşıklar ortaya çıkar. Artık gerçeklik bambaşka bir boyuttadır.

Gemi çalışmaya devam etse de yıllardır atıl duruyormuş gibi eski, çürümüş, karanlık bir havası vardır. Gemi adamlarımız birbirinden çok farklı olsalar da bu huzursuz gemide bir arada kalmak, birlikte yaşamak zorundadır. İstemedikleri halde konuşmak, istemedikleri halde beraber hareket etmek ve beraber isyan etmek zorunda oldukları gibi. Tanıdık geliyor değil mi? Ee hepimiz aynı gemideyiz... 

(Gişe Memuru ile adını duyuran Tolga Karaçelik'in Sarmaşık'tan sonra çektiği Kelebekler filmi sinemalarda. ) 

Yeşim Yeşiloğlu 
yesim@sevdalimhayat.com 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder