Tembellik Hakkı- Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat

Katılımcı: Yeşim Yeşiloğlu 

Tarih:  07.04.2018

Kitap: Tembellik Hakkı / Paul Lafargue

Tema: Çalışmak mutlu etmez. 

Konu: Aç kalmamak, hayattan zevk alabilmek için durmadan çalışmamız gerektiği söyleminin bir yalan olduğunu anlatıyor. 

Anlatım: Vurucu, öz ve anahtar niteliğinde. 

Çağrışım:
Hınca hınç dolu bir otobüsteyim yine, Uzunçayır durağında az biraz nefes alabilecek duruma gelen otobüs içerisinde okumaya başladım. Her sayfayı çevirirken karşımda oturan yüzlere bakıyorum. Kestiren, dışarıya boş boş bakan insanlar... Suratlar asık, gülen tek bir kişi bile yok. Sabah mahmurluğu sanabilirsiniz, ilk defa yolculuk yapıyorsanız. Hayır, mahmurluktan değil, öğlen de akşam da aynı. Farklı insanlar aynı yüz ifadeleri. Oturabilmek için otobüse koşturan insanlar, ezilme tehlikesine aldırmadan, ayakta yolculuk çekilmez. Vapura koşan insanlar, bir sonraki sadece 3 dakika sonra kalkacak, yine de acele etmeli. Dünyanın sayılı güzelliklerinden biri, Boğaz, her gün 10 dakikalığına bakıversen yeter mi? Hayır, vapurdan inince rüya biter, koşturmaca devam eder.

Sırtında kitap dolu çantası ile okula giden küçük insancıklar, doğumdan ölüme okuyacak mıyız bıkkınlığı içerisinde, bu sene hangi sınava girecekleri, hangi üniversiteye gönderilecekleri meçhul. İyi bir iş sahibi olmak istiyorlar, kendilerinin ne istediği önemli değil. Komşunun oğlu mühendis olsun demiş, teyzekızı mimarlık daha iyi demiş, dayı İngilizce öğretmenlerinin atandığını sanıyor hala.  

08.30-19.00 resmi saatler olsa da sakız gibi uzayan mesailer ile devam eden bir koşturmacadan 09.00-18.00 saatlerine geçmek ölmeden cennete gitmek gibi gelmişti. Zaman geçtikte bu da yetmez, neden yetsin ki, 24 saatin 16 saati benim değilse köleymişim öyle diyor Nietzsche. 9 saat ben, 12 saat sen, 15 saat bir başkası çalışırken birileri aç, çalışmak için iş yokmuş. Maaşı bölüşmeden işi bölüşsek? Olmaz.  İşi de maaşı da bölüşsek ? Olmaz. Bahsettiğiniz düzen bir ütopya mıydı Paul bey?

İşi gücü bırakıp şirin bir sahil kasabasına yerleşeceğim.” Tabi önce köleliğe devam edip para toplamak lazım. 100 bin 200 bin 300 bin ? Yeter mi bir ev bir de iş kurmak için, yetmez galiba, ekonomi tıkırında olsaydı yalan söyledikleri gibi, bir ihtimal.

Benim durağa geldik, evet evet çalışmak 3 saatle sınırlı olmalı, çok çalışmak erdem değil eşeklik, ben çalışırken başkası kazanıyorsa bu aptallık olmalı, hiç kullanılmayacak eşyaları almaktan vazgeçmek yetmez üretimine de engel olmalı, -malı -meli, olmuyor -eceğim -acağım olmalı. Hayallerim için adım atacağım, kendime daha çok zaman ayıracağım.  

Neyse, belki bir gün kıracağım bilgisayar açıldı, şimdilik işe devam…

Yeşim Yeşiloğlu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder