Hayâlev - Ender Macun - Sevdalım Hayat
Hayâlev - Ender Macun

Hayâlev - Ender Macun

Paylaş

 Hayâlev
Bir ev çizeceğim, bölümsüz doğu-batısız
Cengiz Bektaş

Girişte büyücek bir taş avlu karşılar sizi. Ortada bir çeşme, yanlarda üç, beş eski sandalye bulunur. Ortalıkta hayvanlar. Çeşmenin etrafında, yerde küçük, renkli pencereler vardır. Yerin altında bir oda. Bu oda benim ışıklı odamdır. Avluya açılan, ikisi girişin karşısında, ikisi de iki yanda olmak üzere dört güzel kapı vardır. Kapılar meşe ağacındandır.  Kilitlidirler; yıllardan beri hiç açılmamışlardır. Avluda bulunan dört küçük pencereden görebilirsiniz odaları, içerisini. İçerisi buna aldırmaz. İçerisi, birinin bakıyor olduğunun farkına varmaz bile. Tepeleme kum ve envai çeşit taşla doludur.

İlk pencerenin ardında uçsuz bucaksız bir boşluk vardır. Bakarken kaybolabilirsiniz. Bu boşluk hissini yaratan şey onlarca ayna mıdır yoksa bu aynalarda yansıyan başka aynalar ve iç içe geçmiş duvarlar mıdır bilinmez. Uzaklaşıp diğer pencereye geçersiniz. Bu pencerede durum tersine döner. Pencereye dayanmış bir kütle seyreder avluyu. Bir dolap, bir tablo ya da bir fresk. Ancak, küçücük bir boşluk kalmıştır. Gözünüzü bu boşluğa yaslayıp içeriye bakarsınız. İçerde, akan çeşmeyi görürsünüz. Sesi yoktur.

Üçüncü pencereyi turuncu, kirli  bir keten perde sımsıkı örter. Sizi hemen yanındaki dördüncü pencereye yollar. Tam siz dördüncü pencereye doğru yönelmişken bir örümcek, turuncu perdenin kornişine doğru yollanmaktadır. Bunu görürsünüz. Korniş örümceği. Dördüncü pencerenin camı yoktur. Önünde menekşelerin bulunduğu bu pencere doğuya bakar. Menekşelerin kökleri saksının altındaki boşluklardan dışarı fışkırmıştır. Perde hafifçe rüzgarda salınmaktadır. Perdeyi sıyırıp bir ayağınızı içeri atarsınız; sonra gövdenizi. Gövdeniz pencereyi ve perdeyi yalayarak içeriye akar. İçerisi soğuktur. Her adımınız büyük sesler çıkararak konuşur evle. Ev cevap vermez. Dinlersiniz yine de.

Odada, ahşap bir merdiven görürsünüz duvara yaslanmış. Çatıya açılan bir kapağa uzanır. Kapak açıktır; gri gökyüzünü görebilirsiniz.  Tek tek çıkarsınız basamakları. Çatıya süzülürsünüz. Çatıdan avluya bakarsınız. Çatıda küçük bir pencere vardır. İtip pencereyi, önünüze açılan âlemden içeri bakarsınız. Biraz zorlanarak da olsa içeri süzülürsünüz. Siz yere bastığınızda, tozdan bir bulut havalanır. Oda boştur. Hiçbir şeyin izi yoktur. Bir kapak görürsünüz döşemede. Açarsınız. Kapak sizi karanlık ve upuzun basamaklara davet eder. Karanlık basamaklar siz ilerledikçe aydınlanır. Bir su birikintisinin önünde durursunuz. Yukarıdan damla damla düşen su yüzünüze çarpar. Avludaki çeşmenin tam altında olmalısınız. Avluya girerken gördüğünüz çeşmenin etrafındaki küçük pencerelerden sızan ışık huzmeleri burayı aydınlatmaktadır. Odamdasınızdır.

Muntazam, geometrik bir küp biçimine sahip evin tabanı tamamıyla kırmızı kum kaplıdır. Evin en geniş kısmı olan sahanlığın iri taneli kumu Haichie’den, batı kanadında bulunan okuma odasının ince taneli kumu Gruaj'dan,  doğu kanadındaki oyun odasının topraklı kumu da Riyad'dan getirtilmişti. Diğer iki odanın  (ateş ve su odaları) kumu, Marmara Denizi'nin adalarından alınmış, boyama işleminden geçirildikten sonra da buralara dökülmüştü. Kum her gece, yatmadan önce uzun sopalarla temizlenip düzeltilir.

Her odanın bir sahanlığa, bir de komşu odaya açılan iki kapısı bulunur. Ateş ve Su odalarının ortasında bulunan teras, evin üst katını hepten kaplar. Buraya sahanlığın tam ortasında bulunan dik bir merdivenle çıkılır. Okuma odası evdeki yaşamın merkezi olduğundan, günün en az dokuz saati burada geçirilir.  İki adet siyah antilop derisi kaplı koltuk, geniş ahşap bir masa,  üç bin kırk yedi adet el yazması kitap vardır odada. Burada duvarlar penceresizdir ve beyaza boyalıdır. Ateş odası yeme içme yeridir ve adını hiç sönmeyen ocağından alır. Su odası temizlik işlerinin yeridir. Burada da devamlı olarak su akar.  Uyuma, dinlenme, müzik, konuşma, izleme ve yaratma yeri oyun odasıdır. En sevdiğim odadır.

Hâyalev’dir adı. Büyüktür. Her gün daha da büyümektedir aklımda. Kendi hikâyelerini, masallarını yaratmaktadır da ayrıca. Bu iyi işte. Bu çok iyi hem de.

Ender Macun, Mart 2018



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder