Resimaltı / 5 Mart 2018 - Ender Macun - Sevdalım Hayat
Resimaltı / 5 Mart 2018 - Ender Macun

Resimaltı / 5 Mart 2018 - Ender Macun

Paylaş

Anjelika Akbar’la Bir Yok Oluş Denemesi

1
Fotoğraf: Ender Macun
Bir süre önce, Anjelika Akbar’a konuk oldum; birkaç fotoğraf çekmek için. Müziğin fotoğrafı nasıl çekilir? Müzik, soluduğumuz havanın içinde devasa fısıltılarla ve mülayim çığlıklarla dalga dalga yayılırken nasıl konumlanmam gerekir? Müzik karşısında konumunuz da yok oluyor. Yok olmak güzeldir.

2
Fotoğraf: Ender Macun
Bütün salonu keşfe çıkan yumuşak ezgiler usulca kulağıma değerken, o görünmez notaların kayda geçirilmesi. Bıraksam elimdeki makineyi sehpaya, oturup dinlesem diyorum. Makine makine söyle bana, darılır mısın, bıraksam seni? Darılırmış, öyle dedi. İşini yap. Yok ol ama önce. Müzik var olduğu sürece sen yoksun.

3
Fotoğraf: Ender Macun
Sanki salonda. Benim görmediğim, Anjelika’nın yakinen tanış olduğu bir varlık usulca dolanıp duruyor. Zaman zaman bu varlıkla göz göze, ruh ruha geliyorlar. Ben yokum. Anjelika’nın incecik parmakları ustaca okşuyor tuşları. Bu okşamadan koca bir âlem peydahlanıyor. Bu âlemdeki bütün sesleri hüüp diye içime çekesim var.

4
Fotoğraf: Ender Macun
Bazı sesler hiç gitmez. Mıhlanıp kalır. Anjelika’nın piyanosundan çıkardığı sesler de öyle. Bir vazonun, bir resmin, ya da ne bileyim, sehpanın ayağının arkasına gizlenmiş, orada kalmış, oralarda günlerce kalmış, varlığını sürdürecek sesler var.

5
Fotoğraf: Ender Macun
Çok fotoğraf çektim ama bir türlü seslerin izini süremedim. Yaptığı işe şefkatle ve gönülden bağlı bir kadın var karşımda. Yaptığı iş, ses üretip, âleme salmak. Ne güzel bir iş. Ne iyi bir işçilik. Makine makine, son bir kere, sonra bırakıyorum seni artık.

6
Fotoğraf: Ender Macun
Sabırsızlık. Çektiğim karelerin baskılarını bir an önce görmeliyim. Ona da göstermeliyim. Müzik devam ediyor. Konukseverlik mütevazı bir şekilde devam ediyor. Biraz yorgunluk. Benim müzik karşısında yok olma halim. Çaresizlik. Müziğin her şeyi silip kendi dalgalanmasını, ahengini açığa çıkarması. Yok oluş.

Ender Macun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder