Sen Sessiz Kalma - Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
Sen Sessiz Kalma - Yeşim Yeşiloğlu

Sen Sessiz Kalma - Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş
2017/Aralık ayında Aslı Tohumcu çocuk istismarı ile ilgili bir yazı yazdı. #Metoo kampanyasına gönderme yaparak, günümüzün en temel sorunu olan taciz ile ilgili tacizciler üzerinden yazı yazması pek çok kişinin tepkisini çekti.

Yazının eleştirilecek yönleri var elbet. Ancak istismara karşı mücadele konusunda samimiyseniz o yazıyı dahi okuyun, kullandığı yöntemden ve dilden bağımsız değerlendirin, rahatsız edici kısımlarını göz ardı edip tacize uğrayan kişinin gözünden anlatılan kısımlara odaklanın ve anlamaya çalışın. Ne mi demek istiyorum anlatayım;

Çocuklar ne kadar zeki olurlarsa olsunlar bazen bazı şeyleri anlamazlar. Anlamlandırmaya, çözmeye çalışırlar ancak tam kavrayamazlar. Bu yüzden başlarına gelenin ne olduğunu anlamaları yıllar alabilir. 7 yaşında saklambaç oynarken komşunun oğlu tarafından bir apartman boşluğunda taciz edilen bir çocuk ne olduğunu anlamayacaktır. Oyun arkadaşı "abinin" neden kendinden küçüklerle oynadığını anlamadığı gibi. 20'li yaşlarında o günleri hatırlayacak ve bir daha unutamayacaktır. Unutamayacak ama konuşmayacak da. Tacize ve tecavüze karşı sesini çıkaracak, isyan edecek, mücadele edecek ama bu konuda konuşamayacak. Kelimeler düğüm olacak boğazında, sinirden ağlayacak. Hesap soramadığı, başkasının başına aynı şeylerin gelmesini engelleyemediği için. Sen evet sen, onun çıkaramadığı ses olmalısın. 30 yaşında olduğuna bakmadan onun çıkaramadığı ses olmalısın.

Çocuklar ne kadar masum olurlarsa olsunlar bazen kendilerini suçlamaktan vazgeçmezler. Başlarına gelen her olayın kendi davranışlarından kaynaklandığını sanabilir, bunun için davranışlarını kontrol etmeye çalışabilir ancak çoğu zaman başaramazlar. Çocuk, otobüste elini sıkan "amca"ya karşı koymak isteyecek ama sesini çıkaramayacak. O anda bağırmadığı, itiraz etmediği için sonraki adamların geldiğini sanacak. Ağlayacak durmadan ama anlatamayacak. Kendisini suçlayacak, suçlayacak, suçlayacak. Sen evet sen, onun suçu olmadığını anlatmalısın. Otobüse her bindiğinde korkmaması için şeytanlarla değil hastalıklı insanlarla mücadele ettiğini ama kurban olarak kalmak zorunda olmadığını anlatmalısın.

Evet sen anlatmalısın,
14 yaşına yeni basmış bir çocuğun 23 yaratık tarafından tecavüze uğramasına rıza var denilemeyeceğini anlatmalısın,
12 yaşında bir çocuğun, kendisi daha çocukken, anne olamayacağını anlatmalısın,
7 yaşındaki çocuktan tahrik olunmasının normal olmadığını anlatmalısın,
Çocukları taciz edenlerin sadece ayıplanmasının yeterli olmadığını anlatmalısın,
1 sayısının bile bu dünyanın cehennem olmasına yeteceğini anlatmalısın, 

Evet sen engel olmalısın,
Bir kereden bir şey olmaz diyenlerin çocuklara ulaşmasına engel olmalısın, 
Karşısında masumiyet değil şehvet görenlerin aramıza karışmasına engel olmalısın, 
Bulanık zihniyetlerin çocuklar yerine tacizciyi korumasına engel olmalısın, 
En zoru, konuşmayı, başaranların seslerini kısmalarına engel olmalısın, 
En saf insancıkların hayatlarının bir bir yok edilmesine engel olmalısın, 

Sesini çıkar, anlat, engel ol. Unutma sesini çıkaramayan o çocuğu korumak zorundasın. Her ne pahasına olursa olsun….



1 yorum: