Okuma Atölyesi Çalışması; Cemile – Figen Yamansoy - Sevdalım Hayat
Okuma Atölyesi Çalışması; Cemile – Figen Yamansoy

Okuma Atölyesi Çalışması; Cemile – Figen Yamansoy

Paylaş
Katılımcı: Figen Yamansoy

Tarih: 11.2.2018

Kitap: Cemile (Cengiz Aytmatov)

Tema: Aşk ve savaş.

Konu: Bir tablo ile başlayan kitap, savaş, acılar, yokluklar, zorluklar derken bir aşk hikâyesi ile devam ediyor.

Anlatım: Cemile ve Danyar’ın türkülerinin yanı sıra savaşın acı sesinin de duyulduğu, aşk kokan, insan kokan, tablo gibi bir kitap. Aytmatov, yıllarca okumak isteyip de çevremdekilerin “Dayanamazsın” sözleriyle geri durduğum bir yazar. Onunla, Türk sinemasında önemli bir yeri olan “Selvi Boylum Al Yazmalım” ile tanışmış olsam da, Cemile ile ‘kelimelerine’ dokunma fırsatını yakaladım. Anlatımına hayran kaldım. Sanırım vazgeçemeyeceğim.

Çağrışım: 
Kelimeler her zaman her şeyi anlatmaya yetmezdi.

“Kelimeler her zaman her şeyi anlatmaya yetmezdi.” (S:44) dese de yazar, her kelimesiyle yüreğime dokunuyor, yazmadıklarını da derinden hissettiriyor. Heyecana kapılıp saatler içinde bitirsem de ayrılamıyor, dönüp bir kez daha okuyorum. Cemile ve Danyar’ın aşkından çok daha farklı şeyler vuruyor beni. Doğanın görkemi, savaşın korkunçluğuna karışıyor; vatan sevgisi, vatanından ayrı kalmanın acısına.

Bir tablo ile başlayan kitap türkülerle sürüyor ve sanatın iyileştirici gücü devreye giriyor. “Fırçayı her vuruşumda Danyar’ın türküsü çınlasın! Fırçayı her vuruşumda Cemile’nin yüreği çarpsın!” (S:70) diyor Seyit ve o tabloyu kazıyor yüreğime. Git gide devleşiyor gözümde. Bu sıra dışı kadına duyduğu hayranlık hatta aşk, Danyar’a yaptıkları şakanın onu derinden etkilemesi, iki aşığı giderlerken gördüğündeki duyguları… Sonrasında da o zor yıllarda, hayalinden kopmayarak resim eğitimi alması… Seyit’in kocaman yüreğini sevmemek, azmini alkışlamamak mümkün mü?

Cemile’nin yüreği çarpıyordu.  Belki de aşktan çok korkuyla… Biliyordu ki yaptığının cezası büyüktü. Kocası savaşta olan bir kadının başka bir adamla çekip gitmesi asla kabul edilemezdi. Cemile ve Danyar uzaklaştıkça onlara bir şey olacak korkusuyla sarsılırken, her ne kadar yok saymaya çalışsam da, belleğime kazınmış gelenekler su yüzüne çıkıyor ve huzursuzluğumla kalakalıyorum.

Şehit haberleri ile yıkıldığımız bu günlerde bu kitabı anlatırken aşkı çok fazla ön plana çıkaramıyorum ne yazık ki. Yitip gidenlere ve geride bıraktıklarına gözyaşı dökerek başka bir dünya özlemi ile tutuşuyorum. Barışla yaşamak, yaşatmak dileğiyle… Aşk olsun.

Figen Yamansoy




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder