Okuma Atölyesi Çalışması; Cemile – Selma Sayar - Sevdalım Hayat
Okuma Atölyesi Çalışması; Cemile – Selma Sayar

Okuma Atölyesi Çalışması; Cemile – Selma Sayar

Paylaş

Katılımcı: Selma Sayar

Tarih: 11.02.2018

Kitap:  Cemile

Tema: Aşk, savaş, kadının gücü, özveri ve töre

Konu: Savaşın acımasızlığı, masum bir aşk, sevginin gücü, emek

Anlatım: Olay Sadık’ın kardeşi Seyit’in ağzından aktarılmıştır.

Çağrışım:

Aragon’un Cemile kitabı için  “Dünyanın en güzel aşk hikayesidir” demesi boşuna değildir elbet. Tarih boyunca farklı kültürlerde benzer nice aşk hikayeleri yaşanmıştır kuşkusuz. Cemile’yi ölümsüz kılan iki sevgilinin birlikteliğinin onaylanmışlığı.

Cemile güzel ve alımlı bir kadındır. Şen şakrak ve güçlüdür. Erkeklerin bile kimi zaman altından kalkamadığı işleri yapmaktadır. İdeal bir insan olarak verilmiştir. Kocasına dair pek bir bilgimiz yok, ama onun denginde olsa gerek. Her şey olması gerektiği gibi akışında ilerlerken, hayatlarını alt üst edecek olaylar patlak verir. Şu günlerde yaşadığımız sancılı zamanlar gibi. Savaşın herkes için kötücül bir olay, bir travma olması, Cemile’nin, Seyit’in ve Sadık’ın hayatını karartması gibi.

Düşünün ki savaş  olmasaydı, Sadık Cemile’yi bırakıp cepheye gitmek zorunda kalmayacaktı. Kendi hallerinde belki mutlu bir hayatları olacaktı. Savaşın acımasızlığı ilk ayrılığın gerçekleşmesine neden olmuş. Sonrasında gündelik hayatın zorluğu takip etmiş. Cephede savaşan askerlere kumanya hazırlamak ve cepheden dönen yaralı askerleri tedavi etmek. Her gün bir film sahnesiymiş gibi izlediğimiz ve etrafımızı bir ateş çemberi gibi saran savaş gerçeğiyle yüzleştirmesi. Cemile’nin yerinde Fatma, Sadık’ın yerinde Ahmet, Danyal’ın yerinde Mehmet’in olması gibi. Hikaye aynı, sadece kahramanlar farklı. Yaşanılan acı hep aynı.

Cemile’nin hikayesini alışılmış gündelik hayattan farklı kılan yaşanılan aşk. Cepheden yaralı dönen Danyal ile Cemile’nin masum aşkı. Hayatın rutinliğinde belki hiç yaşanmayacak olan bu durumun, savaş ortamında çok güçlü bir şekilde filizlenip, tomurcuklanması ve Cemile ile Danyal’ın her şeyi arkalarında bırakıp birbirine el vermesi.

Öte yandan Cemile’ye platonik bir aşkla bağlanmış, kendi içinde kıskansa da, sevgilerine saygı duyan Seyit’e selam olsun! Kolay değildir bu duyguyu hazmetmek. Fedakarlıktır işin özü. Sevdiği insanın duygularına saygı duymaktır. Tıpkı Aşık Veysel’in karısı Esma’nın sevgilisiyle kaçacağını anladığı vakit, ayakkabısına bir tomar para bırakması gibi. Karısı o güne kadar ona hizmet etmiştir. Elin adamı tarafından horlanmasın diye, para verecek kadar gönlü yüce olan bir adamı çağrıştırdı. Sadece Aşık Veysel’i değil, savaş gerçeğinin bir insanlık suçu olduğunu haykıranları, her koşul altında sevdalarına sahip çıkan güzel yürekleri de anımsattı bana…

Selma Sayar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder