Okuma Atölyesi Çalışması; Cemile – Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
Okuma Atölyesi Çalışması; Cemile – Yeşim Yeşiloğlu

Okuma Atölyesi Çalışması; Cemile – Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş

Katılımcı: Yeşim Yeşiloğlu
Tarih:  13.02.2018
Kitap: Cemile -Cengiz Aytmatov
Tema: Sen, ben ve hayat.
Konu: İnsanlığın en zalim icadı savaşın ortasında bir Agapanthus.
Anlatım: Yalın, akıcı, vurucu..
Çağrışım: 
Bir bakış, bir türkü ve gün batımı.
Biraz cesaret, ufak bir dokunuş ve bir sevda masalı
En güzel aşk hikayesi ? Hayır, herkesin kendi hikayesi eşsiz ve “en güzel”dir. Diğer tüm hikayeler de aslında onu anlatır, onun için güzeldir, yakın hissettirir, kalbi sıkıştırır, ah çektirir, ağlatır, sevindirir, mutlu eder. Her kadın Cemile her erkek Danyal olmak ister, aşk sarhoşluğunda iki yarımı bir tam yapmak ister.
Kavuşması imkansız gibi gözüken iki aşık. Toplum, savaş, “kutsal bağ”larla çevriliyken imkansızı başarıp kaçtılar mı? İmkansız olan iki aşığın kavuşması ve kaçması mı gerçekten? İnsan herkesten her şeyden kaçabilir, sadece kendisinden kaçamaz derken; imkansızlık aşktan kaçmak olmasın ?
İnsanlığın en zalim icadı savaşın yok edici zemininde kendine yer açabilmiş bir çiçek, aşk,
İnsanlığın yaşam amacı haline getirdiği, bir ömür beklediği ama onu kucaklamaktan ölesiye korktuğu sevda,
Hatalara, terk edişlere, ihanetlere rağmen bazen…
Bir mektuptur, yazılsa da teslim edilmeyen. Kalp sızına bir merhem aramaktan, yürek yangınını söndürmek için koşturmaktan yorgun düşmektir. Mühürlü dudaklardan dökülemeyen sözcüklerin boğazda diken olmasıdır. 
Bir vaattir, bir çift göz için. “Sana şiirler yazardım, sana kitaplar okurdum, seninle senle senin için yaşardım.” derken bir garip burukluk hissetmektir. Geceler boyu tek bir ismi anmak, tüm şarkıları onun için söylemektir. 
Bir kadehtir, dolu kalamayan. Sahilde tanıdık o simayı ararken sigara dumanında hayaller kurmaktır. Yağmurda onu hissetmek sarı yapraklarda onu görmektir. 
Bir yoldur, bitmesin istenilen. Ayrı dünyalardan gelip aynı noktada göz göze durmak, yan yana el ele yürümektir. Elinden tutsun diye yamaçlardan tırmanmak, yaralarını sarsın diye düşmektir. 
Bir umuttur, vazgeçmekten alıkoyan. Unutmak için un ufak etmeye uğraşmak, uçurum kenarında son dala tutunmaktır.  Gözyaşlarında boğulmak, nostaljide kaybolmaktır.  

Bir hikayedir, okudukça yüzünü güneşe döndüren. Cemile gibi asi, Cemile gibi delidir. Danyal gibi yanık, Danyal gibi içlidir. Nihayetinde başkalarının hikayesi sanarken seni, beni, kendimizi bulmaktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder