Anneme Güzelleme - Asiye Açar - Sevdalım Hayat
Anneme Güzelleme - Asiye Açar

Anneme Güzelleme - Asiye Açar

Paylaş

 Anneme Güzelleme

Güçlü bir anne çocukların en büyük kazancıdır. Bir anne olarak çocuğumla yeterince ilgilenemiyorum diye vicdan azabı duymayın sakın. Siz doğru insan olun, çocuk zaten havadan alır o vitamini.

Annem oturup bana iyilik dersi vermedi. Günde 8 saat çalışıyordu. Akşam gelir gelmez mutfağa giriyordu. Dizinde ağlayıp sevgilimi anlatmadım, şakalaşmaya gülüşmeye çok vaktimiz olmadı. Ama hep telefonun ucundaydı, dağ gibi arkamdaydı. Onun hayata karşı duruşu bana anne olmayı öğretti.

3-5 yaşlarında olmalıyım. Mahallede bir çocuk bana vurup duruyordu. Annem, beni de alıp o zengin esnaf babasının dükkanına gitti. Çok kızgın bir şekilde bağırıp çağırıyordu. Adamlar sırıtıyordu. Herhâlde annemin ufak tefek vücuduyla bu kadar cevval olmasına gülüyorlardı. Ama çocuk bir daha yakınımdan bile geçmedi. O gün cesur olmayı öğrendim.

Kıt kanaat geçiniyorduk. Bir gün annem 3 kardeşimle beni alıp mahalledeki kebapçıya götürdü. “Parama geçsin sözüm!” dedi. O gün, paranın amaç değil araç olduğunu öğrendim.

Rahmetli huysuz babamın eziyetlerine göğüs gerdi, gidebilirdi, gitmedi. “Sizi bu evde babasız büyütmeyeceğim" derdi. Anneliğin neden kutsal olduğunu öğrendim.

“Annemin yaşadıklarını yaşamayacağım!" dedim. Annemin acılarından bile çok şey öğrendim.

Adana’da yaşıyorduk, ben şehir dışındaki bir liseyi kazandım. Para durumumuz iyi değil biliyorum, oraya gidemem. Kayıtlar geldi geçiyor, “Anne ben hangi liseye yazılacağım?” dedim. “Hele dur bakiim, belki kazandığın okula gideriz!" dedi. Çok şaşırdım. Adana’dan çıkıp otobüse binişimiz, şehrin girişinde yanlışlıkla başka bir liseye girişimiz, oradaki müdürün "boşuna gelmişsiniz, kayıtlar bitti" demesi, annemin  "lütfen siz okulu tarif edin, buraya kadar geldik, oraya da gideceğim" diye ısrarı, bu defa diğer okulda müdürün kayıtlar doldu laflarını dinlemeyip kayıt yaptırmak için diretmesi… Sonuçta bakanlığı aramalar, kayıtların 1 hafta uzatıldığını öğrenmeler… O gün, "asla pes etmemeyi" öğrendim.

Hiç bir şeyi israf etmezdi. Ucuz ekmek almak için bir kilometre yol yürürdü ama okuldaki geziye, kursa, aktiviteye beni yollardı. Yurtdışındaki okulların broşürlerine bakardı. İleri görüşlü, modern, akıllı bir insandı. Bana nasıl bir insan olmam gerektiğini öğretmedi, ben ondan öğrendim.

Nur içinde yatsın. 

Mum gibi kendilerini eritip bizi aydınlatan tüm annelere selam olsun.

Anneler gününüz kutlu olsun!

Asiye Açar
  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder