Çelişki - Ayşegül Kalkan - Sevdalım Hayat

Katılımcı: Ayşegül Kalkan

Tarih:  10 Nisan 2018

Kitap: Çelişki (Barış İnce)

Konu: Hayat

Anlatım: Bilinç akışı

Çağrışım: "Gerçeği küçükken bağırmak, büyüdükçe fısıldamak, en sonunda da susmak... Bizi gerçekte sağır eden şey işimize gelmeyeni duymamaya alışmak...İnsanı sessiz kalmaya zorlayan nedir? Yaşımız ilerledikçe susmamız gerektiğini öğrendiğimiz anlar. O anların her birini eziyetle tecrübe etmiş hayatlarımız var." (13-14) Susmak evet hayatımızın büyük kısmını susarak geçiriyoruz, haksızlığa susuyoruz, doğru bulmadığımız şeyleri dile getirmiyoruz. Barış İnce, Çelişki kitabıyla susmamış, bir çocuk çığırtkanlığı ile söylemiş. Kendisini Yaşar Kemal Etkinliğinde dinlemiştim; susmayışı, haykırışı hayatın her yerinde...gazete yazılarında... 

"Çocuklar doğru bildiğini ısrarla savunma gücünü kendinde bulabiliyor. Bir çocuğa doğru olmadığını düşündüğü bir şeyi kabul ettirmek çok zor. Ama büyüdükçe insan yanlış bildiğine katlanmayı da öğreniyor." (109) Evet yanlış bildiğimize katlanmayı öğrendik." İşte buna 'yaşanmışlık' diyorlar. Hürlüğünle aranı yaşanmışlıklar açar. Önceki senle şimdiki sen arasında tecrübe ettiklerinin tutsaklığı var" (81) Evet hepimizin çeşit çeşit tutsaklıkları, 'farkındasızlıkları' var. 

Hayatıma bakıyorum, bir sürükleniş... Hayat etrafta olanı biteni görmek istemediğim bir sürükleniş haline dönmüş. Haber izlemeyerek, gazete okumayarak en azından görmemeye çalışıyorum. Görmemek çözüm mü? Değil elbet çünkü "Küçük zalimler, büyük zalimlerin onlara verdiği yetkiye dayanarak bizleri şahitlerin huzurunda çapulcu, eşkıya, şu bu ilan eder. Biz de iyi günde kötü günde, hastalıkta sağlıkta, terörist, hain filan olmadığımızı inatla tekrar ederiz." (85)

İnatla bunları tekrar etmeye gittiğim bir duruşmaya yanımda götürmüştüm Çelişki romanını. Dönüş yolunda ise şu şarkıyı dinledik avukatımla: 

Hani benim sevincim nerde
Bilyelerim topacım
Kiraz ağacında yırtılan gömleğim
Çaldılar çocukluğumu habersiz

Penceresiz kaldım anne
Uçurtmam tel örgülere takıldı
Hani benim gençliğim anne

Penceresiz kaldım anne
Uçurtmam tellere takıldı
Hani benim gençliğim nerde

Ne varsa buğusu genzi yakan
Ekmek gibi aşk gibi
Ah ne varsa güzellikten yana
Bölüştüm büyümüştüm

Bu ne yaman çelişki anne
Kurtlar sofrasına düştüm
Hani benim gençliğim anne

Hani benim sevincim nerde
Akvaryumum kanaryam
Üstüne titrediğim kaktüs çiçeği
Aldılar kitaplarımı sorgusuz

Duvarlar konuşmuyor anne
Açık kalmıyor hiç bir kapı
Hani benim gençliğim nerde

Yağmurları biriktir anne
Çağ yangınında tutuştum
Hani benim gençliğim anne

Ayşegül Kalkan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder