Ölmek İçin 13 Sebep - Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
Ölmek İçin 13 Sebep - Yeşim Yeşiloğlu

Ölmek İçin 13 Sebep - Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş


Ölmek İçin 13 Sebep 
İntihar eden liseli bir genç kız, Hannah ve geride bıraktığı -kendini neden öldürdüğünü açıklayan- 7 kaset. Hannah, büyük AVM zincirlerine karşı direnmeye çalışan yerel market sahibi anne ve babası ile yeni bir hayata merhaba demek için geldiği kasabada hayata veda etmeyi tercih etmiştir. Arkasında birçok soru işareti bırakarak intihar eden bazı insancıkların aksine neden veda ettiğini, vedasına sebep olanları açıkladığı 7 kaset bırakmıştır geride. Kasetlerin her yüzünde onu ölüme sürükleyen bir kişi. Kasetteki sıralamaya göre her bir sorumlu kasetleri dinlemek ve sıradakine devretmek zorunda yoksa Hannah’ın kasetleri emanet ettiği Tony kasetleri herkese duyuracak. 

Sırada Clay Jensen vardır. Kendi halinde, sessiz, mütevazi, komik bir "ezik". İçten içe sevdiği Hannah'ın ölümü ile sarsılan Clay, kasetleri dinledikçe daha da kötüleşmekte, vicdan yükü günden güne artmaktadır.

Toplumu şoke eden okul katliamları ile önlem alınması beklense de Amerikan liselerinde zorbalık düzeni devam etmektedir. Muktedirler haricinde herkes bu zorbalıktan payını alır, Hannah da Clay de. Ailesi ile birlikte geldiği yeni şehirde yeni bir sayfa açmak için didinir Hannah. Hataları da olur elbet, hangimiz yapmadı, hangimiz yanlış kişilere güvenmedi? Geride bırakması gerekirdi belki, ama yapamaz. Kendi elinde olmasa da doğumu, kendi elindedir artık ölümü. 

Daha ilk andan öldüğünü bildiğiniz birinin her an bir sürpriz yapmasını ve geri dönmesini beklediniz mi?
Söylenmemiş sözler, kurulamayan cümleler bıçak gibi saplandı mı göğsünüze? 
Başa gelen her kötü olay sonrasında, tamam kötü bir olaydı ama devam edebilirsin, bunu atlatabilirsin derken buldunuz mu kendinizi?
Bir kez bile mutlu olmaz mı insan, bir kez bile iyi biri çıkmaz mı karşısına, herkes mi kötüdür diye sorguladınız mı hayatı?
Gökyüzüne bakıp da hala nasıl yanıp kül olmuyor bu dünya, hala nasıl nefes alabiliyor insan dediniz mi?
Ne yaparsam yapayım değişmiyor, iyiye gitmiyor deyip de hayatınız üzerine kumar oynamaya karar verdiniz mi?
Sizi hayal kırıklığına uğratan insanların gözlerinin içine gözünüz yaşarmadan bakabildiniz mi?

Devam etmek gerektiği için mi devam ettiniz yoksa gerçekten istediğiniz için mi?

Binlerce soru, binlerce farklı cevap, binlerce doğru, on binlerce yanlış…

Herkesin yaşama hakkı olduğu gibi ölme hakkı da vardır elbette. Ama öyle kolay değilse genç ölmek, neden ölüyor gençler, önünde daha uzun bir yol olabilecekler?

Evet bir lise draması, klişelerle de dolu. Ama engel olmasın, ne ergen dizisi diye küçümseyin ne de keyfimi kaçıramam şimdi diyin. İzleyin, dikkatli izleyin zira intihar bu hayatın bir gerçeği ve uçurumun kenarında olanlardan biri arkadaşınız olabilir. Ve belki vermek istediği mesaj için kullandığı tek bir kelime uçurumun kenarındaki o arkadaşınızı fark etmenizi sağlayacak. Arkadaşınızın aynadaki arkadaşınız olma ihtimali de düşünülürse kaybedecek neyiniz olabilir? 

Yeşim Yeşiloğlu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder