Sinefil / PK (Peekay) - Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
Sinefil / PK (Peekay) - Yeşim Yeşiloğlu

Sinefil / PK (Peekay) - Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş
 

PK / Peekay

Milyarlarca insan, milyarlarca inanış ve binlerce tanrı. Aynı din içerisinde farklı mezhepler, her biri birbirinden farklı konuşan din adamları, hayatlara yön vermek adına tanrı adına konuşabilenler…

Din, insanların hayatında çok önemli bir yer tutarken bunu kullanmak isteyecek birilerinin çıkmaması zaten beklenemezdi. Hele de bir kısmı tam da bu sebeple “yazılmışken”. Ancak bu kuklacıların “kullanışlı aptalı” olmak için bu kadar kişinin hevesli olabileceğini düşünemiyor insan.

Dünyayı yarattığına inanılan tanrı,  insanların yarattığı ve onu yaratanlar gibi çıkarcı, intikamcı, hırsız, açgözlü olan tanrıya karşı.  İkinci tanrıya “tanrılar” demek daha doğru olur sanki, her bir çıkarcının başka bir tanrısı, başka buyrukları, istekleri varken.

PK, uzaydan gelen bir misafir, dünyayı tanımak için çıktığı yolculukta ilk karşılaştığı bir hırsız olur. Eve dönebilmek için çalınan kolyesini bulmak zorundadır. Bu konuda yardım istediği insanlar “tanrı bilir”, “tanrıya inancın olsun”, “tanrı yardımcın olsun” deyince PK tanrıyı aramaya başlar J


Pek çok yol dener, pek çok tanrıyla karşılaşır - şaşırtıcı olmaz- hiçbirinden beklediği yardımı alamaz. Ümidini kestiği bir anda müslüman sevgilisi tarafından terk edilmiş, babası aşırı dindar olan muhabir Jaggu ile karşılaşır. Jaggu’nun yardımı ile  PK, insanlara sahte tanrıları yok etmeleri gerektiğini anlatacaktır.

Rajkumar Hirani ve Abhiijit Joshi filmin odak noktasına yaygın bir sömürüyü almış. Şu anda dibine kadar hissettiğimiz din sömürüsünü…. Bazı toplumlar dinin karanlık çağını büyük bedeller ödeyerek geride bıraktı ama dinin insan hayatından tam anlamıyla çıkması, din adına kurulan küçük diktaların yıkılması için biraz daha zamana ihtiyacımız var, şüphe yok. O zamana kadar bu sömürüye engel olabilmek adına elden gelen neyse onu yapacağız, bazen bir kitapla bazen de bir filmle dedirten bir yapım. Hint sineması klişelerle dolu olsa da Aamir Khan’ın filmlerinde bu klişeler sizi çok rahatsız etmiyor. Hindistan’da yanlış giden ne varsa filmlerine konu etmesi, bunları düzeltmek adına çaba harcaması, bunu yaparken da izleyici boğmaması, filmlerini genel kategorinin üstüne çıkarıyor.

Tanrınız hakkında sorular sormaya başlamışsanız, farklı söylemlerin, uygulamaların, inançların arasında çelişkiler yumağında yuvarlanıyorsanız, bazı sorularınıza cevap almak için güldüren bir adım olacaktır bu film.


1 yorum:

  1. Din sömürülüyor diye çözüm olarak dini tamamen hayatımızdan çıkarma mantığı, oğlumun legolari istediği sekle sokamayıp sinirlenerek bir köşeye fırlatmasını hatırlattı bana.
    Bu kör mantığa sebep olan şey kişinin sahip olamadığı şeye karşı tavır alma eğilimi olabilir.
    Oysa Din, hediyedir. Dayanaksız olduğu kadar pervasız da olan sözler söyleyecek kadar karartmışsak görüşümüzü elbette göremeyiz. Göremediğimiz şeye sahip de olamayız.

    YanıtlaSil