Cenneti Satanların Ülkesi: Vatikan 2 - Yeşim Yeşiloğlu - Sevdalım Hayat
Cenneti Satanların Ülkesi: Vatikan 2 - Yeşim Yeşiloğlu

Cenneti Satanların Ülkesi: Vatikan 2 - Yeşim Yeşiloğlu

Paylaş

Ve sonunda ünlü Sistine Şapeli...
Michalengelo'nun imzasını taşıyan Rönesans'ın en önemli şaheserlerinden birinin bulunduğu Sistine ve iki dakikalık arama sonunda bulabildiğim, yüzlerce espriye konu olmuş Adem'in yaratılışı:


Fotoğraf yasağının sıkı bir denetimle uygulandığı bu alanda ruhani bir uyanış beklemek zor zira çok büyük bir kalabalık içerisinde bazı fresklere gereken ilgiyi gösteremiyorsunuz. Yine de her bir freskin anlattığı mitlerden öte ayrıntılarındaki özen ve emeğe bakıp hayran kalmamak elde değil! Fotoğraf yasağı dolayısıyla Şapel'de yer alan freskleri bahçedeki panodan fotoğrafladım: 


Restore edilirken bile ihtişamlı kalabilmeyi başarabilen tarihi eserlerin arasında biraz soluklanmak, hafiften soğuk esinti karşısında tatlı bir mutluluk duymak ... 


Sırada Pinacoteca var. 
Kayıp Cennet'in asi lideri Lucifer ve meleklerin komutanı Michael. Tüm dinler Şeytan'ın Tanrı'ya başkaldırısını, sonrasında Tanrı ile aralarındaki "bahsi" anlatır durur da ister cin ister melek olsun Şeytan'ın Tanrı'ya başkaldırmasının gerekçelerini sorgulamaz. Ortaçağ'ın en acımasız işkencelerinin mimarı olan Kilise'nin tam kalbinde gezerken insan düşünmeden edemiyor: Bir yanda Tanrı adına milyonlarca insan öldüren "dindarlar", diğer tarafta sorgulayan, dogmaları kabul etmek yerine başkaldırmayı tercih eden "kafirler".  Belki de Lucifer anlatılanların dışında başka bir mesaj vermiştir olamaz mı? 


Leonardo Da Vinci... Filozof, mimar, mühendis, heykeltıraş, yazar, jeolog... İki yönlü olmak bile zor gelirken bize 15. yüzyılda neredeyse her alanda kendini geliştirmek, gerçek anlamda tarihe yön verebilmek... Bazılarımız koşuyor belki ama bazılarımızın geri adım atmakta ısrar ettiği kesin. 
  

İsa ve Son Yemek... Her insanın hayatında ona ihanet eden "beş kuruşluk" bir insan olacaktır, ilk insandan bugüne değişmedi bu hikaye. Çok sevdiğim edebiyat hocama İsa'yı sorduğumda  "Bizler basit siyah taşlarız. İsa ise bir yakuttu. Ama nihayetinde bir taştı." demişti. Evet İsa da bir insan olarak ihanetin acı tadına bakmak zorundaydı. 


Evet ihaneti gördük ve devam ettik. Bir heykeller galerisi daha:


Sala Degli Animali'den devam... 6. Pius döneminde inşa edilen bu oda Torso'nun odası diye de bilinirmiş. Zira artık Pio-Clementino'nun misafiri olan Belvedere Torso uzun süre bu odada sergilenmiş. 


Ve son... Değil elbette :) Yüzyıllara tanıklık eden eserleri bir baktım çıktım moduyla gezmek nankörlük olacağından Vatikan'da ikinci tura çıktım: 


Kimisini ilk turda gördüğüm heykellerin kimisini yeni gördüğüm fresklerin arasında bu kez daha bilinçli "görerek" yürüdüm. Vatikan dünyanın en yalancı hırsızlarının ülkesi olabilir ama aynı zamanda en önemli sanat eserlerini, tarihi belgelerini elinde tutan büyük bir müze. Bizim belki de daha önce yaşadığımız ama toprağa gömmeyi veya yok etmeyi tercih ettiğimiz Rönesans Vatikan'da hala yaşıyor... Bu nedenle ne olursa olsun gelin ve görün: 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder