Gabriel Garcia Marquez - Şili'de Gizlice/ Miguel Littin'in Serüveni - Sevdalım Hayat
 Gabriel Garcia Marquez - Şili'de Gizlice/ Miguel Littin'in Serüveni

Gabriel Garcia Marquez - Şili'de Gizlice/ Miguel Littin'in Serüveni

Paylaş
Marquez ve Littin film çekiminde


Augusto Pinochet seçilen ilk sosyalist cumhurbaşkanı Salvador Allende'ye karşı darbe yaptıktan biraz sonra, Şili'yi uzun yıllar sürecek işkence, gözyaşı, acı diyarı haline getirmeden hemen önce bir grup aydın insan ülkeden kaçmayı başarabilmişti. Pinochet, Allende'ye destek olan kim varsa öldürmeye veya direncini kırmaya kararlıydı. Kimse ona karşı çıkamaz, kimse iktidarını sorgulayamazdı öyle ya Şili'nin "özgür dünya"ya ayak uydurmasına kim engel olabilirdi! 

Emperyalist düzenin kurbanı olan Şilililer baskı ve korkunun egemen olduğu bir düzene ayak uydurmaya zorlandılar. Allende'nin sosyalizm rüyasından Pinochet'in karanlık emperyalist imparatorluğuna geçiş sürecinde binlerce insan öldürüldü, onbinlercesi kayboldu, yüzbinlercesi işkenceden geçirildi. 


Pinochet rejimi kurbanı olmaktan kurtulan ve yurtdışına kaçmayı başarabilen Miguel Littin baskı ve terör dolu on iki yılın sonunda artık Şili'den uzakta kalamayacağını, Pinochet'in diktatörlüğünün tüm kirli çamaşırlarını dünyanın suratına çarpması gerektiğini anlar. Şili insan hakları ihlalleriyle gündemden düşmese de liberal ekonomiye kucak açması bu ihlallerin göz ardı edilmesine neden oluyordu. Ancak bir gün evet bir gün bu iki yüzlü politikalar da, bu aptalca tiyatro da sona erecektir. O günün gelmesi için de birilerinin Şili'nin gerçek hikayesini anlatması gerekmektedir. Bu nedenle Littin kılık değiştirerek Şili'ye girer. Ülkesinin güzel insanları için bunu yapması gerektiğine inansa da çok tehlikeli bir yolculuğa çıkmıştır. Zira yakalanırsa ya canlı canlı timsahlara yem olacaktır ya da karanlık bir dehlizde işkence ile öldürülecektir.

Şili'de Gizlice Littin'in Şili'deki maceralarının kısa bir özetidir. Gabriel Garcia Marquez, kimi zaman Pinochet ile dalga geçebilmiş kimi zaman da kurtlarla dans etmek zorunda kalan Littin'in hikayesini anlatır. Acı tebessümler bırakan bu kitap her diktanın ilacının mücadele ve umut olduğunu bir kez daha hatırlatacak... Keyifli okumalar....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder