Güzellik ve Gerçeklik - Aydan Çelebi - Sevdalım Hayat
Güzellik ve Gerçeklik - Aydan Çelebi

Güzellik ve Gerçeklik - Aydan Çelebi

Paylaş

Katılımcı : Aydan Çelebi


Tarih       : 19.11.2017

Kitap       : Çıplak Deniz Çıplak Ada / Yaşar Kemal

Tema       : Kimlik, mübadele, sürgün, savaş, yokluk, yıkım, sevgi, barış,

yeni bir hayat, güzel kokular .


Konu        : Korkunç ve insanlık dışı savaş, yıkım sonrası sürgünlere rağmen Rum'u, Kürt’ü, Alevi'si Türk'ü, Yörük'ü Çerkez’iyle yaşamı yeniden inşa etmenin, umudun hikayesi.
Anlatım     : Efsanelerle , ağıtların diliyle kendi özgün dilinin harmanlandığı bir anlatım.

Çağrışım   :


GÜZELLİK VE GERÇEKLİK

Çıplak Deniz Çıplak Ada, birçok karakterinin yanı sora, bu toprakların hikayesi. Kişilerin, tarihin ve destanların kaynaşmasıyla ortaya çıkan bir roman bu. Çok ama çok yorgun, yoksul bir halkın içinde, insanların bildiği her şey altüst olmuş; kim kimdir, memleketi neresi, karmakarışık. Bu coğrafyanın güzellik ve çirkinlikleri resmedildiği romanı okurken zihnimizde annesiz-babasız çocuklar, eşsiz ya da evlatsız yaşamanın görüntüleri canlanıyor.

Anlatıda kadın önemsendiği, hatta yüceltildiği dikkat çekiyor. Ada yaşayanları birbirlerine yardımcı oluyor, içten biçimde sevip sayıyorlar. Geçmişin yaralarının kabuk tutması için birbirlerine destek oluyorlar. Ama belli ki, yara izini daima taşıyacaklardır yüreklerinde.

Doğanın hep bereketli hep sevecen olamadığı ne de güzel anlatılmış. Kerim ile Perihan açlıktan ölmek üzere oldukları halde zehirli olduğunu düşündükleri mantarları yemiyorlar. Yezidi kırımında kesik memelere saldıran kartallar, zeytinlikte ağlarını örüp bekleyen örümcekler vb. doğanın ve insanın güzelliğini konu edinen bu romanda birer gerçekçilik kanıtı olarak beliriyor.

Bu günlerde unuttuğumuz  bir konu daha var kitapta: İş bilgisinin usta-çırak modeli ile kuşaktan kuşağa aktarılması. Arıcılık, balıkçılık, dokumacılık, kök boyacılığı gibi mesleki bilgilerin aktarılması, okul eğitimi kadar önemli bir konu olarak görülüyor. Sadece iş-meslek konusu değil, okulda verilmeyen ama yaşamın özüyle ilgili farklı eğitimler önemseniyor.



Romandaki bir kahraman, mübadele kararının iki ülke liderinin değil,  Avrupa'nın suçudur derken Mustafa Kemal'in önemli ve olumlu liderliğini şu sözlerle dile getiriyor: “Koskoca vatanı kurtaran, kaplan yürekli, aslan yeleli, deniz gözlü, güneş saçlı.”

Doğa'nın binbir çeşit kokusunu, dokusunu, çeşitliliğini görmek umudu ve dileğiyle…


Aydan Çelebi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder