Öğretmeniz, Umudu Öğretiriz - Büşra Şahin - Sevdalım Hayat
Öğretmeniz, Umudu Öğretiriz - Büşra Şahin

Öğretmeniz, Umudu Öğretiriz - Büşra Şahin

Paylaş

Eğitimcilik kaç çeşittir bu ülkede? Eğitimci olmanın ölçütleri nedir coğrafyamızda?

Başöğretmen Mustafa Kemal’le başlayan bir devrim, aynı tutkuyla süren bir mücadeledir eğitim. Bu yoldaki öğretmenler sayesinde bazen bir taşın arasından çiçekler açar, bazen de gözdeki bir yaşın ucundan güneşler doğar.

Düşünün... Bir sınıf dolusu insan vardır karşınızda. Hepsi gözünüzün içine bakar. Hapsi pırıl pırıl. Anne babalarının emanetidir onlar, bin yıllık kültrünüzün, geleceğin, yurdunuzu emaneti. Tüm zorlukları, yoksunlukları unutursunuz, yakasından tutarsınız cehaletin, ezberlerin, zorlukların; tutup silkelersiniz. Yazdığınız onca yıllık, aylık, haftalık hatta günlük plan arasından elinizi şefkatle uzatırsınız. Öğretmenlik yüreğe dokunmaktır aslında.


Bir direniştir eğitim. İlk günden beri hep öyle olmuştur. Hurafelere, boş inançlara, en çok da kız çocuklarına yönelik ayrımcılığa karşı bir direniş. Bir Cumhuriyet direnişidir. Sürmektedir. Mesleğini, hukukunu, hatta bazen kişiliğini bile elinden almak isterler. Tutsak etmek isterler zihnini, kimliğini. Oysa düşünce özgür olmalıdır. Zaten bir kavanoza sığamayacak kadar güçlüdür. Ama onu kavanozlara kapayanlar nereden bilecekler bunu? O kavanozların zamanla çatlayacağını nereden bilecekler? Sen bildiğine göre, geri adım atmazsın, vazgeçmezsin. Semih Hoca, Nuriye Hoca olursun sonra yüreklere de sığmazsın, tarihe taşarsın.

En çok da bir umuttur eğitim. Nazım Hikmet’in o güzelim dizelerinde dalgalanan umut:

"Çocuklar inanın,inanın çocuklar 
Güzel günler göreceğiz güneşli günler,
Motorları maviliklere süreceğiz... "

Umut, bazen tek bir kırıntıdan beslenir. Öyle küçük,öyle yalnız ve çaresiz. Kitap yoktur, öğrenci zordur, şartlar çetindir; umut vardır. Kırıntıları değerlendirir öğretmen, eğitimini verir, umudu büyütür.

Özgürlüktür eğitim, barıştır, inançtır. Kendini savunmayı, halkını savunmayı öğrenebilmek, belki de en çok bunu öğretmektir.


Ve biz eğitimciyiz. Sadece kitabi bilgileri değil; dostluğu, inancı, umudu, barışı ve özgürlüğü de anlatan, öğreten olacağız. Bu kutsal görevimiz eğitim ordusunun değerli neferlerinin mücadelesinde yaşayacak. Günümüz aydınlık olsun dostlar.


Büşra Şahin



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder