Cevabı Dostum, Yeni Yılda Bunun - Zafer Köse - Sevdalım Hayat
Cevabı Dostum, Yeni Yılda Bunun - Zafer Köse

Cevabı Dostum, Yeni Yılda Bunun - Zafer Köse

Paylaş
Dünya dönmeye devam edecek. Kimimizin yeni bebeği doğacak. Kimimiz yeni evine taşınacak. Kim bilir kaç gönül alacağız, kaç sevinç yaratacağız. Birbirimiz için eşyalar, hizmetler, bilgiler üreterek hayatı güzelleştireceğiz.


Cevabı Dostum, Yeni Yılda Bunun



Yaşayacağımız en güzel yıl, elbette önümüzdeki yıldır. Biliyoruz. Nazım’ı tanıdığımız için, en güzel çocuğu, en güzel denizi, henüz yaşamadığımız en güzel günlerimizi biliyoruz.

Bu, boş bir dilek değil. Yani gereğini yapmadan, kendiliğinden gerçekleşmesi durumunda sevinilecek bir durumdan söz etmiyoruz. “Bir istek”ten söz ediyoruz.

İstemek, bir dileğin gerçekleşmesi için ne yapmak gerektiğinin farkında olmakla ilgili bir şey değil mi? Gereğini yerine getirme iradesini de kapsadığına göre, insan zaten ancak yapabileceklerini ister. “İstersen başarırsın” gibi ezberlenmiş popüler kültür laflarının hayatta bir karşılığı yok. İnandığı için başarmaz insan, başarabileceği kadarına inanır.

Hayata, kendine, insana inanmak meselesi bu.

GERÇEKLİĞİN UMUDU

Peki, bunca olumsuz koşula, bunca kötü gidişata rağmen, umudu nasıl besleyeceğiz? Elbette hayatın gerçekliğine, doğaya ve sanata doğru açıdan bakarak. Güzelliğin en temel koşulunu anlayarak.

Beethoven’e, Nazım’a, Dostoyevski’ye o büyüleyici yapıtları üretme gücünü veren neydi?

Gözlerinin içi gülerek insan sevgilisine neden çiçek verir?

Bir anne, neden dünyaya çocuk getirir?

Cevabı dostum, umutta bunun. İyi müziğin, nitelikli şiirin, katmanlı romanların değerinin anlaşılacağına duyulan güvende. Çiçeği uzatan yüreğin içtenliğinin hissedileceğine inanmakta. Doğan bebeğin dünyaya güzellik katmasında.

Umut olmadan da dünya dönerdi belki, ama boşu boşuna dönerdi; yılbaşı gelmezdi. Yeni bir dönemin başlamasının heyecanı duyulmasa, hiçbir günün kutlaması yapılmazdı. Ne bir sevgililer günümüz olurdu ne de yaş günlerimiz.

GÜZELLİĞİN KOŞULU

İşte, bir yılbaşını daha getirdik, umudumuzla.

Dünya dönmeye devam edecek. Kimimizin yeni bebeği doğacak. Kimimiz yeni evine taşınacak. Kim bilir kaç gönül alacağız, kaç sevinç yaratacağız. Birbirimiz için eşyalar, hizmetler, bilgiler üreterek hayatı güzelleştireceğiz.

Ürettiklerimize, değerlerimize, birbirimize sahip çıkacağız. Kavga da bizimle güzelleşecek. Farklı türde barikatlar da! Zaten hayat bu nedenle güzel değil mi? En temel koşul: Uğruna mücadele edeceğimiz değerlerin güzel olması. Gerisi gelir. Gerisi ayrıntı.

Evet, “eski yılı” acılarla ve kayıplarla geride bırakıyoruz. Hatta “Daha kaç can canından geçecek, cana yetinceye dek.” diye düşünmeden edemiyoruz.

Ama umudumuz var! Zemheri günlerinde bile Haziranlaşmak iddiamız var!

Muhtaç olduğumuz kudreti, düşüncelerimizin doğruluğuna ve güzelliğine duyduğumuz inançtan alıyoruz.

Sizin için seçtiğimiz bu iki şarkıyla yeni yılınızı kutluyoruz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder