Michael Baigent / Richard Leigh - Gizli Almanya - Sevdalım Hayat
Michael Baigent / Richard Leigh - Gizli Almanya

Michael Baigent / Richard Leigh - Gizli Almanya

Paylaş
Adolf Hitler'in Tanrı tarafından korunduğuna inanan pek çok Alman vardı. Haklılık payları vardı zira her suikast girişiminden kurtuldu ve milyonlarca insanı ölüme sürükledikten sonra ancak kendi eliyle ölüme yürüdü.

Stefan George'un öğretilerini hayata geçirmek ve Almanya'yı bir tiranın elinden kurtarmak isteyen bir grup Alman vatansever "Gizli Almanya" hareketi etrafında birleşir. İki sene içerisinde 50'ye yakın suikast girişimi ile Hitler'i öldürmeye çalışırlar. Bu başarısız suikast girişimlerinden biri de  Valkyrie Operasyonu'ydu. 20 Temmuz 1944 'te gerçekleşen suikastın planlayıcılarından biri de Claus Von Stauffeberg 'di.

"İçimde Reich'ı kurtarmak için bir şeyler yapmam gerektiğine dair bir his var. Genelkurmay subaylarına göre sorumluluğu hepimiz paylaşıyoruz. " 
"Eğer bu anlamsız kıyımı durdurmak için bir şey yapmazsam, savaşta ölenlerin eşlerinin ve çocuklarının yüzüne bakamam"

Stauffeberg'un iki farklı kişiye söylediği bu sözler bu suikasta neden giriştiklerini basitçe özetliyor. Almanya'nın her gün yeni bir yenilgi aldığı, binlerce Alman'ın evine tabutta döndüğü bir zamanda artık savaşı bitirmenin ve bu ölümlerin sorumlularından biri olan çılgını iktidardan uzaklaştırmanın vakti geldiğini düşünen Stauffeberg kendisi ile aynı düşünen üst rütbelilerin de dahil olduğu bir grupla Hitler'e suikastin planını hazırladı. Kendisi aynı zamanda planı hayata geçirecek yani suikast bombasını toplantı odasına yerleştirecek olan kişiydi. 

Führer'e yakın bir yerde (iki metre kadar yakın) oturacaktı. Karargahta elinde çantası ile toplantının olduğu odaya girer. Kalın meşe destekleri olan masanın altına çantasını koyar ve Führer'in olduğu tarafa doğru iteler. Bomba patlar ama masanın ayakları o derece kalındır ki bu ayaklar Hitler'in suikasttan kurtulmasını sağlar. Bombanın patlamasından bir kaç dakika önce odayı terk eden Stauffeberg'in verdiği bilgi ile kısa süreli mutluluk yaşayan suikast ve darbe ekibi Hitler'in kurtulması ile artık birer "haindir". 

Valkyrie Operasyon'u kitapta kısa bir bölümü oluşturuyor. Baigent/Leigh bu suikasta odaklanmak yerine bu suikasta neden olan olaylar zincirini anlatıyor. Valkyrie Operasyonu ile başlayan kitap Stauffenberg'in çocukluğu ile devam ediyor. Onun gençliğini, askerlik hayatını, askeri zaferlerini öğrenip tek gözünü ve elini nasıl kaybettiğine tanık oluyorsunuz. Akabinde suikast sonrası neler yaşandığını, Stauffenberg ve kardeşinin başına neler geldiğini üzüntü ve hayal kırıklığı ile öğreneceksiniz. 

"5 Mart 1933 seçimi tarihçilerin de kesin olarak söylediği gibi terörün hakim olduğu bir seçimdi." 33 seçimleri 65 milyona yakın insanı ölüme götürecek bir askerin mutlak hakimiyeti için ilk adım, Almanlar için de yaşayacakları tiranlığın kuruluş günüydü. 50'ye yakın ölüm tuzağından biri başarılı olabilseydi belki şuan bazı şeyler farklı olurdu - veya sadece roller değişirdi kim bilir! 

İyi okumalar... 
Stauffenberg
Stauffenberg ve eşi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder